Sociálne siete: ako sa chrániť pred zneužitím vašich údajov

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 13. 6. 2011
Ste vy alebo vaši blízki súčasťou niektorej zo sociálnych sietí? Buďte maximálne obozretní a chráňte sa pre zneužitím vašich osobných údajov!
Sociálne siete: ako sa chrániť pred zneužitím vašich údajov

Zdroj: Shutterstock

„V súčasnosti je nevyhnutné chrániť si osobné údaje vždy, keď využívate výhody týchto úžasných a stále sa vyvíjajúcich technológií. Nezabúdajme, že možnosti technológií sú ohromné, zdokonaľujú sa veľmi rýchlym tempom a vďaka internetu sa globalizujú. Nie je nič nezvyčajné, ak rôzne servery zbierajú a párujú informácie do ucelených blokov. Informácie, ktoré o sebe na internet neuvážene umiestnite, sú tam potom takmer „navždy“ a vaše druhé virtuálne „ja“ na internete je potom realitou, s ktorou môžete alebo nemusíte byť neskôr stotožnený,“ hovorí Viktor Cingel, člen predstavenstva Allianz – SP a viceprezident zodpovedný za oblasť IT.

Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako si môžte zaistiť bezpečnosť vo svete sociálnych sietí:

  • Nikdy nezadávajte vaše úplné osobné údaje, napríklad celý dátum narodenia, bankové spojenie či číslo poistky. Sociálna sieť by po vás nemala takéto informácie požadovať. Ak by ste sa s niečím podobným stretli, buďte nanajvýš obozretní.
  • Ak nepoznáte osobu, ktorá vás na sociálnej sieti žiada o priateľstvo, nepridávajte si ju do zoznamu priateľov. Platí to aj v prípade, že máte spoločných známych. 
  • Pravidelne si meňte vaše prístupové heslo a vymažte si históriu aspoň raz mesačne. Predídete tak zbytočým komplikáciam. 
  • Nikdy nepožívajte rovnaké prihlasovanie meno a heslo pre prístup do internetového bankovníctva a sociálnej siete. Sú to dva odlišné svety. 
  • Neprihlasujte sa na sociálnu sieť z cudzieho počítača a rovnako nedovoľte nikomu, aby sa na sociálnu sieť prihlásil z toho vášho. Heslo môže ostať uložené v počítači a hocikto by sa mohol potom prihlásiť na váš účet.  
  • Nastavte si na sociálnej sieti bezpečnostné opatrenia a pravidelne si ich kontrolujte. Môže sa totiž stať, že dôjde k ich vymazaniu bez toho, aby ste o tom boli informovaní. 
  • Nezverejňujte na „stene“ vaše dôverné a súkromné údaje. Všetko, čo na ňu napíšete, môžu vidieť nielen vaši priatelia, ale aj priatelia vašich priateľov a okamžite strácate svoje súkromie. 
  • To, že máte na sociálnej sieti niekoho zaradeného medzi svojimi priateľmi neznamená, že sa uvedená osoba musí dozvedieť všetky informácie z vášho súkromia. Ak je viac osôb, ktoré patria do takejto kategórie, vytvorte si ich zoznam a nastavte si pre tieto skupiny ľudí úroveň súkromia. 
  • Zoznamy priateľov sú užitočé aj v prípade, že využívate službu Chat. Vaši priatelia sa tak zobrazia podľa toho, do ktorej skupiny patria a vám to uľahčí orientáciu a zároveň sa môžte z ľubovoľného zoznamu „odpojiť“. Pre zoznam vami zvolených osôb sa tak môžte stať offline a so zvyškom môžte ľubovoľne komunikovať.
  • V prípade, že odchádzate na dovolenku, určite sa tým „nechváľte“ na sociálnej sieti. Môže sa totiž veľmi ľahko stať, že tým prilákate potenciálnych zlodejov.
  • Ak ste pripojený cez WIFI, tak si dajte pozor na to, aby ste nezdieľali súbory z vášho počítača. Všetky, ktoré totiž zdieľate, môžu vidieť aj ostatné osoby pripojené na túto sieť. 

Máte facebooku plné zuby?

Ak chcete odísť zo sociálnej siete facebook, máte na výber dve možnosti - deaktiváciu alebo zmazanie svojho účtu. V čom spočíva deaktivácia vášho účtu?  Pri deaktivácii dochádza k jeho pozastaveniu, resp. odobratiu profilu z obsahu, stane sa pre ostatných užívateľov neviditeľný. Avšak vaši známi vás budú aj naďalej môcť pozvať na blížiace sa udalosti alebo označovať vás na fotkách. Všetky informácie z vášho profilu ostanú zachované pre prípad, že by ste sa jedného dňa rozhodli opäť sa na facebook vrátiť. Tým pádom váš účet bude vyzerať rovnako ako pred deaktiváciou.

Ako je možné účet deaktivovať?

Svoj účet na facebooku deaktivujete nasledujúcim spôsobom: Účet->Nastavenie účtu->Deaktivácia účtu.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

9. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.