Štipendijné programy, s ktorými môžete študovať v zahraničí

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 10. 1. 2011
Chcete študovať v zahraničí? Existuje mnoho štipendijných programov, s ktorými môžete vycestovať za štúdiom do zahraničia. Prehľad najznámejších štipendijných programov prináša nasledujúci článok.
Štipendijné programy, s ktorými môžete študovať v zahraničí

Zdroj: Shutterstock

Najznámejším je Erasmus

Najznámejším štipendijným programom pre štúdium v zahraničí je Erasmus, prostredníctvom ktorého môžete absolvovať v zahraničí študijný pobyt alebo odbornú stáž po dobu 3 až 12 mesiacov. Výber záujemcov, partnerských škôl a vyhlasovanie termínov pre získanie štipendia má na starosti vždy konkrétna vysoká škola alebo univerzita. Fakulty jednotlivých vysokých škôl, resp. univerzít môžu klásť pre účely čo najobjektívnejšieho výberu vlastné doplňujúce podmienky a kritériá. Pre viac informácií sa preto obráťte na zahraničné oddelenie fakulty, ktorú navštevujete.

Stredoeurópsky CEEPUS

Ďalšou možnosťou, ako získať prostriedky na podporu vzdelávacieho pobytu v zahraničí, je napríklad program CEEPUS, ktorý je prispôsobený potrebám krajín Strednej Európy. V súčasnosti sa programu CEEPUS aktívne zúčastňujú Albánsko, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Chorvátsko, Maďarsko, Macedónsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovenská republika, Slovinsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Univerzita v Prištine v Kosove.

Program podporuje:

  • semestrálne pobyty študentov v dĺžke aspoň 3 mesiace,
  • krátkodobé pobyty študentov a doktorandov spojené s vypracovaním diplomových a dizertačných prác,
  • prednáškové pobyty učiteľov.

Národný štipendijný program

Národný štipendijný program od Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA) je programom na podporu mobilít študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov a výskumných pracovníkov. Financovaný je Ministerstvom školstva Slovenskej republiky.

Podmienky udelenia štipendia:

  • študenti musia navštevovať slovenskú vysokú školu,
  • hlásiť na študijný pobyt sa študenti musia počas magisterského štúdia (2. stupeň vysokoškolského vzdelávania), teda musia mať ukončené bakalárske štúdium,
  • po ukončení pobytu sa musí študent vrátiť a ukončiť magisterské štúdium na slovenskej vysokej škole,
  • štúdium na zahraničnej vysokej škole nepresahuje jeden semester, počas doktorandského štúdia v rozsahu 1 až 7 mesiacov.

Výška podpory:

Štipendium je určené na pokrytie životných nákladov na študijný, resp. výskumný pobyt na vybranej zahraničnej vysokej škole. Stanovuje sa v závislosti na výške životných nákladov v príslušnej krajine.

Štúdium či dobornú stáž v zahraničí môže však napríklad zafinancovať aj Nadácia SPP s programom Hlavička či Nadácia Tatra banky s programom Študenti do sveta, obe poskytnú štipendium v maximálnej výške 5000 eur.

Nadácia SPP: Štipendijný program Hlavička

Nadácia SPP prerozdeľuje finančné prostriedky prostredníctvom štipendijného programu Hlavička. Nadácia podporuje mladých ľudí, aby získali kvalitné vzdelanie na študijnom pobyte v zahraničí. Maximálna výška podpory na študijný pobyt, výskumný pobyt, alebo stáž je 5 000 eur. Na to, aby ste sa mohli uchádzať o podporu prostredníctvom programu Hlavička, musíte spĺňať niekoľko podmienok stanovených Nadáciou SPP. Tými sú:

  • musíte mať trvalý pobyt v Slovenskej republike,
  • musíte študovať v odbore právo, ekonómia, informačné technológie, medicína, prírodné vedy alebo v niektorom z technických odborov.
  • podmienkou pre získanie štipendia je predstavenie projektu vedeckého, odborného alebo praktického charakteru, ktorému sa plánujete venovať.

Získané prostriedky je možné použiť na výdavky, ktoré priamo súvisia so štúdiom alebo výskumným pobytom. Ide o registračné poplatky, školné, zdravotné a úrazové poistenie, knihy, výskumný materiál, cestovné, ubytovanie alebo iné náklady úzko súvisiace s realizáciou odborného projektu.

Grantový program Nadácie Tatra Banky: Študenti do sveta

Cieľom tohto grantu  je podporiť najlepších študentov, aby prostredníctvom zahraničných stáží získavali nové vedomosti a skúsenosti, zároveň však nadácia chce, aby našli motiváciu vrátiť sa na Slovensko a zužitkovali nadobudnuté poznatky v svojej rodnej krajine. Tieto štipendiá sú poskytované na dobu maximálne jedného roka sú určené na nediplomové výmenné študijné stáže na niektorej z renomovaných univerzít v zahraničí.

Podmienky programu Študenti do sveta:

  • Podmienkou je denná forma štúdia na niektorej z akreditovaných vysokých škôl, pričom zvýhodňovaní sú študenti z nasledujúcich oborov: ekonómia, manažment, právo a informačné technológie,
  • prihlásiť sa môžu študenti prvého (2.- 3. ročník), druhého alebo tretieho stupňa vzdelávania (bakalárske, magisterské, inžinierske a doktorandské),
  • uchádzač nesmie byť starší ako 30 rokov,
  • študijný priemer nesmie presiahnuť za posledný rok štúdia 1,8.

Nezabúdajte na to, že pred podaním žiadosti o štipendium alebo inú formu podpory je nutné dodržať všetky formálne náležitosti žiadosti. Dbajte na to, aby ste doložili všetky potrebné formuláre a prílohy, ktoré daná inštitúcia požaduje. Vyhnete sa tak zbytočným nepríjemnostiam a komplikáciám. V neposlednom rade však nespoliehajte na to, že štipendium dostane každý, kto oň zažiada. Platí, že vyhráva ten najlepší. Veľkou výhodou, často dokonca nutnosťou je mať jazykový certifikát, ktorý dokladuje vaše znalosti cudzieho jazyka, v ktorom sa chystáte študovať počas nasledujúcich mesiacov.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok