Čo znamená často skloňovaný pojem inflácia?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 20. 9. 2010
V médiách sa často skloňuje pojem inflácia. Mnohí tušia, čo tento pojem vyjadruje, ale málokto ale vie presne, o čo skutočne pri inflácii ide a ako sa konkrétne dotýka bežných ľudí. Preto sa budeme významom inflácie, spôsobmi vzniku a jej dôsledkoch zaoberať v nasledujúcom texte.
Čo znamená často skloňovaný pojem inflácia?

Zdroj: Shutterstock

Čo je inflácia?

V trhovej ekonomike sa môžu ceny tovarov a služieb kedykoľvek meniť. Niektoré ceny rastú, iné zasa klesajú. O inflácii hovoríme vtedy, keď dochádza k všeobecnému rastu cien tovarov a služieb, nie iba k rastu cien jednotlivých položiek. To v praxi znamená, že napríklad za 10 eur sa pri „zvýšenej inflácii“ dá kúpiť menej výrobkov ako v minulosti, resp. euro má menšiu hodnotu ako kedysi. Znížila sa jeho kúpna sila. Inflácia je teda definovaná ako znehodnotenie peňažnej jednotky, ktoré sa prejavuje trvalým rastom cenovej hladiny. Je jedným z najzávažnejších problémov, s ktorými bojujú trhové ekonomiky.

Ktoré faktory stoja za vznikom inflácie?

Medzi hlavný faktor vyvolávajúci infláciu zaraďujeme neustále zvyšovanie množstva peňazí v obehu, či už v štáte alebo jednotlivých podnikoch. Ľudia majú prebytok peňazí, kupujú si viac tovaru než skutočne potrebujú a podniky nestíhajú zvýšený dopyt po výrobkoch uspokojovať. Dôsledkom je teda zvyšovanie cien. Za vznikom inflácie môže stáť aj nesprávna monetárna politika centrálnej banky, ktorá reguluje množstvo peňazí v obehu. Ak emituje viac peňazí, než je potrebné, spôsobuje infláciu. Množstvo peňazí môže ovplyvniť aj vláda krajiny svojou spotrebou.

Ako sa inflácia meria?

Na meranie cenovej hladiny, resp. miery inflácie sa v hospodárstve používa tzv. spotrebný kôš, ktorý zahŕňa výrobky a služby, ktoré najviac spadajú do spotreby domácností. Každý produkt v spotrebnom koši má vlastnú cenu, ktorá sa môže v čase meniť. Porovnaním celkovej ceny spotrebného koša v jednom období a ceny koša v inom, resp. predchádzajúcom období získame mieru inflácie.

V spotrebnom koši sa zohľadňujú:

  • predmety bežnej krátkodobej spotreby (napr. potraviny, noviny, benzín),
  • predmety dlhodobej spotreby (napr. oblečenie, automobily, elektrospotrebiče),
  • služby (nájomné, kadernícke alebo kozmetické služby a iné).

Medzimesačná vs. medziročná inflácia

Častokrát sa stretávame aj s pojmom medzimesačná a medziročná inflácia. V nasledujúcich riadkoch si ukážeme, aký je medzi nimi rozdiel.

Medziročná inflácia nám hovorí o koľko sa zmenila cenová hladina v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Ak hovoríme, že "v máji 2010 dosiahla medziročná inflácia hodnotu 0,7 %", znamená to, že v porovnaní s májom 2009 stúpli ceny o 0,7 %. V prípade januára a februára 2010 ceny v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka dokonca klesali, čo vyjadruje záporné znamienko. V januári a februári išlo o defláciu, resp. zhodnotenie peňažnej jednotky, ktoré je sprevádzané poklesom cenovej hladiny.

Vývoj medziročnej inflácie na Slovensku v roku 2010:

2010januárfebruármarecaprílmájjúnjúl
Inflácia medziročná v %-0,2-0,20,30,70,70,71

Medzimesačná inflácia nám hovorí o koľko sa zmenila cenová hladina v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Ak hovoríme, že "v máji 2010 dosiahla medzimesačná inflácia hodnotu 0,1 %", znamená to, že oproti aprílu 2010 stúpli ceny o 0,1 %.

Vývoj medzimesačnej inflácie na Slovensku v roku 2010:

2010januárfebruármarecaprílmájjúnjúl
Inflácia medzimesačná v %0,100,10,40,100,1

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok