Dôchodkový systém v Nemecku

Petr Gola | rubrika: Článok | 7. 6. 2016
Kedy, za akých podmienok a s akým vysokým mesačným dôchodkom odchádzajú Nemci do dôchodku?
Dôchodkový systém v Nemecku

Zdroj: Shutterstock

O dôchodok si musia Nemci sami požiadať, automaticky nie je nikomu priznaný. Žiadosť sa vypĺňa na príslušnom úrade dôchodkového zabezpečenia. K priznaniu starobného dôchodku je v Nemecku potrebné splniť dve zákonné podmienky:

  • dosiahnuť dôchodkový vek

Muži aj ženy odchádzajú do riadneho dôchodku v 65 rokoch. Postupne sa však dôchodkový vek zvyšuje na 67 rokov. Do dôchodku v 67 rokoch odídu všetci nemci narodení v roku 1964 a neskôr. Aj po zvýšení dôchodkového veku na 67 rokov veku však budú môcť odísť občania, ktorí získajú 45 rokov poistenia, do dôchodku v 65 rokoch veku.

  • získať potrebný počet rokov poistenia

Každý žadatel o důchod musí získat dobu pojištění 35 let. Do doby pojištění se započítávají náhradní doby, např. péče o dítě. Náhradní doby se započítávají v omezeném rozsahu. Němci odvádí ze svého příjmu v produktivním věku důchodové pojištění. Sazba důchodového pojištění činí 19,9 %, z čehož 9,55 % je sraženo z hrubé mzdy zaměstnanci a 9,55 % za zaměstnance dále odvádí jeho zaměstnavatel. Maximální vyměřovací základ, tj. příjem, ze kterého je sraženo důchodové pojištění, činí 5 500 € měsíčně ve starých spolkových zemích a 4 650 € v nových spolkových zemích.

Hľadáte najvýhodnejší bežný účet? Využite naše porovnanie bežných účtov!

Kedy sa dá odísť do predčasného dôchodku?

Do predčasného dôchodku sa dá v Nemecku odísť v 63 rokoch, pokiaľ je splnená podmienka získania 35 rokov poistenia. Predčasný dôchodok je krátený, napr. pri odchode do predčasného dôchodku o rok neskôr tvorí krátenie penzie 3,6 %. Predčasný dôchodok však nie je nižší len kvôli kráteniu, ale tiež z dôvodu nižšieho získaného počtu rokov poistenia. Výšku dôchodku ovplyvňuje nielen príjem v rozhodných rokoch, ale tiež získaná doba poistenia. Rozdiel medzi riadnym dôchodkom a predčasnou penziou nie je teda vôbec zanedbateľný.

Vyššia penzia pri nadsluhovaní

Za každý ukončený rok práce po dosiahnutí dôchodkového veku sa penzia zvyšuje o 6 %. Cez to každoročne skôr pribúda občanov, ktorí odchádzajú do predčasného dôchodku. Dôvodom je vysoká zodpovednosť Nemcov, ktorí si na dôchodok veľa sporia vo vlastných finančných produktoch. Občania pracujúci v dôchodkovom veku podliehajú rovnakému zdaneniu ako ostatní zamestnanci.

Aká je výška vašej čistej mzdy? Koľko zaplatíte na dani a koľko na odvodoch na sociálnom poistení a zdravotnom poistení: Využite mzdovú kalkulačku!

Aký vysoký je nemecký dôchodok?

Z členských krajín OECD patrí nemecký štátny dôchodok k tým nižším. Formula výpočtu dôchodku je pomerne zložitejšia, ako vo väčšine krajín. Celková výška dôchodku závisí na zárobkoch v produktívnom veku a získanom počte rokov poistenia. Redukcia dôchodku je však v Nemecku nižšia než v Českej republike. Náhradový pomer medzi dôchodkom a príjmom u občana poberajúceho polovicu priemernej mzdy a občana majúceho mzdu vo výšky dvojnásobku priemernej mzdy je tak pomerne nízky. Zásluhovosť hrá pri výpočte dôchodku v Nemecku vysokú úlohu.

V priloženej tabuľke máme uvedený pomer čistého dôchodku k čistej mzde dosahovanej pred odchodom do dôchodku u jednotlivých príjmov. Celkové zdanenie penzie je nižšie než mzdy. Z dôchodku sa neplatí dôchodkové poistenie či poistenie v nezamestnanosti. Penzisti si však naďalej platia zdravotné poistenie. Nemec s priemernou mzdou tak má v súčasnej dobe penziu vo výške 57,9 % čistého príjmu pred odchodom do dôchodku.

Tabuľka:Výška štátneho dôchodku v závislosti na výške príjmu - dosahovaný príjem (% z priemernej mzdy)

50 % 75 % 100 % 150 % 200 %
Náhradový pomer   55,6 %  57,9 % 57,9 %  57,2 % 43,4 %

Prameň: OECD, Pensions at a Glance 2011, Germany

Každý tretí Nemec je starší 65 rokov

Nemecký dôchodkový systém je nákladný, výdavky spojené s výplatou dôchodku dosahujú 11,4 % HDP. Priemer za všetky členské krajiny OECD je pritom 7,2 % HDP. Jedným z dôvodov je rastúci počet seniorov v Nemecku, keď 32,2 % občanov je starších 65 rokov (v krajinách OECD 23,6 rokov). Očakávaná dĺžka života novorodenca je v Nemecku 79,8 rokov (v krajinách OECD 78,9 rokov). S rastúcim vekom stredná dĺžka života rastie, pretože sú prekonané riziká umrtia v kojeneckom veku. Nemci starší 65 rokov majú už strednú dĺžku života 83,9 rokov (v krajinách OECD 83,1 rokov).

Pramene:
• Europäische Kommission, Beschäftigung, Soziales und Integration, Ihre Rechte der sozialen Sicherheit in Deutschland 2011
• OECD, Pensions at a Glance 2011, Germany
• MISSOC Database

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+18
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva prepočet predčasných starobných dôchodkov pre poistencov, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku a... celý článok

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

3. 5. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky o deň skôr z dôvodu štátneho sviatku. Platí to pre poberateľov dôchodkov, ktorí si preberajú dôchodky v hotovosti na pošte.

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.