Ako vyzerá rodičovský dôchodok v praxi?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 23. 6. 2023
Dôchodcovia s pracujúcimi deťmi sa dočkali. Sociálna poisťovňa začala v máji vyplácať rodičovské dôchodky. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa zmena v dôchodkovom systéme prejavila v praxi. Koľko si slovenskí penzisti prilepšili vďaka rodičovskému dôchodku a aké problémy tento bonus priniesol?
Ako vyzerá rodičovský dôchodok v praxi?

Zdroj: Shutterstock

Väčšina sa vyplatila v máji

Sociálna poisťovňa uskutočnila v máji prvé kolo vyplácania rodičovských dôchodkov. Bonus dostalo takmer 852 000 penzistov. Májové vyplácanie rodičovského dôchodku sa týkalo tých, ktorí boli už k 28. februáru 2023 poberateľmi starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku po dosiahnutí dôchodkového veku.

Ak penzista nedostal rodičovský bonus v máji, existujú dva možné dôvody – buď Sociálna poisťovňa potrebovala rozhodnúť o jeho nároku dodatočne, alebo mu pri hromadnom automatickom vyhodnotení nárok na rodičovský bonus nevznikol. Po májovom kole vyplácania Sociálnej poisťovni zostalo približne 60 000 poberateľov, o ktorých bolo ešte potrebné rozhodnúť.

V prvom kole nárok na rodičovský bonus nezískalo viac ako 240 000 dôchodcov. Najčastejším dôvodom bolo, že rodič nemal dieťa poistené v dôchodkovom poistení v rozhodujúcom období, teda v roku 2021.

Ďalšie kolo vyplácania v júni

Dňa 1. júna 2023 sa uskutočnilo ďalšie kolo vyhodnocovania nároku na rodičovský dôchodok. Výsledkom je, že bonus k penzii bude vyplatený ďalším takmer 23 000 penzistom. Sociálna poisťovňa dodatočne posudzovala 60 000 poberateľov, ktorí neboli súčasťou hromadného rozhodovania v máji. Do druhého kola posudzovania nároku boli zaradení aj invalidní a predčasní dôchodcovia, ktorí dosiahli dôchodkový vek v júni 2023.

Ako funguje vyplácanie rodičovského dôchodku?

Ak vám Sociálna poisťovňa priznala nárok na rodičovský dôchodok, v roku 2023 sa jeho výplata realizuje jednou platbou. Penzista teda dostal, resp. ešte dostane, rodičovský dôchodokza celý rok 2023 naraz. Vyplácanie v praxi funguje v závislosti od toho, ako má poberateľ nastavené podmienky pri ostatných dôchodkoch.

Ak si penziu necháva posielať v hotovosti poštou, dostane svoj riadny dôchodok spolu s rodičovským bonusom v obvyklom výplatnom termíne. Poberatelia, ktorí si nechávajú dôchodok posielať na bankový účet, dostanú od Sociálnej poisťovne v termíne výplaty jednu platbu navyše.

„V prípade, že si poberateľ necháva dôchodok zasielať na bankový účet, dostane v jeden deň zo Sociálnej poisťovne dve platby – riadny dôchodok a rodičovský dôchodok,“ vysvetlil Martin Hloušek, riaditeľ sekcie dôchodkového poistenia v Sociálnej poisťovni. „Pre jednoduchšiu identifikáciu má platba rodičovského dôchodku v tzv. správe pre prijímateľa uvedené ROD.DOCH 012023-31.12.2023.“

V roku 2024 sa systém vyplácania rodičovského dôchodku zmení. Sociálna poisťovňa ho nebude vyplácať jednorazovo za celý rok. Ak penzistovi vznikne nárok na rodičovský bonus, suma sa rovnomerne rozdelí na 12 častí. Tieto časti budú následne vyplácané každý mesiac spolu so starobným dôchodkom.

Rodičovský dôchodok 2023 – štatistiky

Posudzovanie nárokov na rodičovský dôchodok v roku 2023 už skončilo, a preto Sociálna poisťovňa zverejnila výsledné štatistiky. Tu sú niektoré zaujímavé čísla, ktoré boli zverejnené na webe Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

  • Celkovo bolo posudzovaných približne 1,15 milióna potenciálnych poberateľov, z ktorých nárok na rodičovský dôchodok získalo okolo 875 000 penzistov.
  • Najvyššia suma rodičovského dôchodku bola 2 304 € (192 €/mesiac) za 11 detí.
  • Rekordný počet detí, ktoré „prispeli“ rodičovi na dôchodok, bolo 13, pričom výsledný rodičovský dôchodok dosiahol 1 680 € (140 €/mesiac).
  • Priemerná výška rodičovského dôchodku bola 306,20€ (25,50 €/mesiac) pre jedného rodiča od všetkých jeho detí.
  • Maximálnu výšku rodičovského dôchodku (261,60 €, teda 25,50 €/mesiac od jedného dieťaťa) dostalo 335 000 rodičov.
  • Najnižší vyplatený rodičovský dôchodok bol 1,20 € (0,10 €/mesiac) pre jedného rodiča od všetkých jeho detí.
  • Poberatelia sú rozdelení do skupín podľa hodnoty vyplateného rodičovského bonusu. Najpočetnejšou skupinou je tá so sumou 283,20 € (23,60 €/mesiac) pre jedného rodiča od všetkých jeho detí.

Problémy s ochranou osobných údajov

Zatiaľ čo sa penzisti tešia z nového bonusu, Slovenská republika sa podľa strany SaS môže dostať do problémov. Práve tejto politickej strane sa nepozdáva spôsob narábania s údajmi o platoch detí. Dôvodom je, že s príchodom rodičovského bonusu sa v domácnostiach objavili aj informácie, na základe ktorých sa počítala výsledná suma bonusu.

„V posledných dňoch sa šíria viaceré príbehy o tom, ako sa celé rodiny rozprávajú o výške platov svojich detí a súrodencov. Niektorí sa navyše dozvedajú informácie o nemanželskom dieťati svojho partnera, iní sú na pochybách, či im dieťa rodičovský dôchodok odoprelo alebo iba Sociálna poisťovňa urobila chybu,“ vymenoval niekoľko nepríjemných situácií poslanec zo strany SaS, Peter Cmorej.

Zverejnenie výšky mzdy je podľa zákona zásah do práv na ochranu osobných údajov. Strana SaS sa preto rozhodla obrátiť sa na Úrad na ochranu osobných údajov SR, ktorý by mal preveriť, či došlo k porušeniu GDPR. Ak by sa toto podozrenie potvrdilo, pre Slovenskú republiku by to mohlo znamenať pokutu až vo výške 20 miliónov eur.

Anketa

Poberáte rodičovský dôchodok?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.