Stabilný dôchodkový systém formou ústavného zákona

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 6. 3. 2013
Pravidelné zmeny v dôchodkovom zákone spojili vládny Smer a opozíciu. Ústavným zákonom chcú vytvoriť stabilný dôchodkový systém a odstrániť z neho neistotu.
Stabilný dôchodkový systém formou ústavného zákona

Zdroj: Shutterstock

V súčasnosti nie je dôchodkový systém udržateľný. Zámerom koalície a opozície je vypracovať taký ústavný zákon, ktorý by zaručoval, že aj o 40 rokov bude v ekonomike na dôchodky. Je potrebné systém nastaviť tak, aby spoľahlivo fungoval niekoľko desaťročí a neboli potrebné neustále zmeny, keďže tých bolo za posledné roky viacero.

Parlamentné strany pri rokovaní o pripravovanom ústavnom zákone rokujú o týchto témach:

  • Nezrušiteľnosť starobného dôchodkového sporenia
  • Nedotknuteľnosť  vlastníckych práv k úsporám
  • Zvyšovanie sadzby príspevku zo 4% na 6%
  • Zvyšovanie dôchodkového veku na základe strednej dĺžky života
  • Valorizácia dôchodkov na základe dôchodcovskej infláci

Zvyšovanie sadzby príspevku
Podľa poslednej dôchodkovej novely si sporiaci na dôchodky v súčasnosti odvádzajú 4%. Od roku 2017 by sa výška odvodov mala postupne zvyšovať. Ľudia sporiaci si na dôchodok si tak budú v roku 2024 odvádzať do druhého piliera 6% zo mzdy. Takúto formu zvyšovania odvodov vtedy inicioval Ľudovít Kaník. Aktuálne si však myslí, že odvody vo výške 6% nebudú v budúcnosti stačiť a je potrebné ich ďalej zvyšovať. Ľudovít Kaník je presvedčený, že zvyšovanie sadzby príspevku by malo byť súčasťou pripravovaného ústavného zákona. So zakomponovaním zvyšovania odvodov do ústavného zákona súhlasí aj štátny tajomník MPSVAR Jozef Burian. Prihliadať by sa malo na situáciu v ekonomike. Ak sa ekonomike bude dariť, a teda udržiavať deficit a dlh na želanej úrovni, je možné uvažovať o postupnom zvyšovaní príspevku do druhého piliera. Parlamentné strany tak musia nájsť zhodu a vhodnú formuláciu ústavného zákona.

Zvyšovanie dôchodkového veku
Pri formulácii ústavného zákona netreba podľa predstaviteľa Prognostického ústavu SAV Vladimíra Baláža zabúdať na demografický vývoj. Populácia starne, a je teda zrejmé, že vek odchodu do dôchodku sa musí zvyšovať. Podobné opatrenia sú uplatňované aj v iných vyspelých ekonomikách. V súčasnosti je vek odchodu do dôchodku stanovený na 62 rokov. Od roku 2017 sa vek odchodu do dôchodku bude každý rok zvyšovať. K aktuálne stanovenému veku 62 rokov sa bude každoročne pridávať 45-50 dní. To znamená, že pri dosiahnutí dôchodkového veku v roku 2024 bude vek odchodu do penzie 63 rokov, v roku 2032 sa tento vek predĺži na 64 rokov a pri dosiahnutí dôchodkového veku v roku 2040 sa bude do dôchodku odchádzať vo veku 65 rokov. Pri zmenách platných od roku 2017 sa bude pri výpočte veku odchodu do dôchodku prihliadať na:

  • Strednú dĺžku života- podľa údajov Štatistického úradu, spoločnú pre mužov aj ženy
  • 1.referenčné obdobie- ide o 5 po sebe nasledujúcich rokov začínajúcich rokom, ktorý o 7 rokov predchádza danému roku
  • 2.referenčné obdobie- ide o 5 po sebe nasledujúcich rokov začínajúcich rokom, ktorý o 8 rokov predchádza danému roku
  • Príslušný rok- daný rok úpravy dôchodku

Dôchodcovská inflácia plánovaná až od roku 2018
Jedným z bodov, ktoré by mali byť zapracované do ústavného zákona o dôchodkovom systéme je valorizácia dôchodkov na základe dôchodcovskej inflácie. Tá sa v súčasnosti na Slovensku neuplatňuje. Od januára 2013 sa penzie zvyšujú o pevnú sumu, a táto zmena by mala trvať až do konca roku 2017. Pevná suma zvyšovania dôchodkov závisí od medziročného rastu spotrebiteľských cien a medziročného rastu priemernej mzdy v ekonomike Slovenska určených  podľa údajov Štatistického úradu. A ďalej závisí od priemernej mesačnej sumy jednotlivých dôchodkových dávok vykázaných Sociálnou poisťovňou za predchádzajúci kalendárny rok. Rast dôchodkov o percento dôchodcovskej inflácie by mal byť zavedený až od roku 2018. Dôchodcovská inflácia lepšie vyjadruje životné náklady dôchodcov na rozdiel od klasickej inflácie. Tá bola podľa Štatistického úradu v roku 2012 približne na úrovni 3,6% a dôchodcovská inflácia na úrovni 3,7 %.

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok