Náklady za energie rastú: Čím sa oplatí v zime kúriť?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 3. 8. 2022 | 2 komentáre
Vykurovanie dokáže vo všeobecnosti ukrojiť veľkú čiastku z rodinného rozpočtu. V dobe zdražovania však môže robiť mnohým domácnostiam problémy. Ak chcete počas tejto zimnej sezóny ušetriť, mali by ste si porovnať jednotlivé možnosti. My sme to za vás urobili a poskytujeme praktický prehľad nákladov na vykurovaciu sezónu 2022.

Pridať nový príspevok

Vkladať príspevky do diskusie môžu iba prihlásení užívatelia. Prihláste sa prosím tu.

Nemáte ešte vytvorený účet? Zaregistrujte sa tu.

Ďalšie príspevky v diskusii (celkom 2 komentárov)

20. 3. 2024 9:36 | blackwednesday

Ahojte. Ak ide o náklady na kúrenie, dôležité je nielen to, čím kúrite alebo aká je technológia, ale aj to, aká je efektivita. Zistil som to na vlastnej koži, najmä ak ide o kúrenie klasickými radiátormi. Tak, ako to bolo aj v minulosti u mojich rodičov, aj ja som po nasťahovaní využíval radiátorové kúrenie ako „prirodzenú sušičku“. Pri mojich prvých pokusoch sušiť oblečenie na radiátoroch som si myslel, že som našiel geniálnu skratku. Ušetrím čas, energiu (a to bolo vlastne naopak) a vonku bola taká zima, že sušenie na balkóne mi prišlo zbytočné. No, ako to už býva, rýchlo som prišiel na to, že každá skratka má svoje "ale". Na začiatku to vyzeralo skvele. Mokré oblečenie som rozložil na radiátory po byte a tešil sa, ako rýchlo bude suché. Ale potom som si všimol problém, vlhkosť. Celý byt sa začal cítiť vlhkosťou, okná boli zahmlené a vzduch ťažký. No a ak ide o ušetrenie energie, rozloženie oblečenia na radiátoroch znížilo ich efektívnosť v ohreve miestnosti. Radiátory boli pokryté mokrým oblečením a tak sa teplý vzduch nemohol efektívne šíriť po byte. Po týchto skúsenostiach teda už viem, že ak máte radiátory a sušíte oblečenie, neušetríte nič, práve naopak, takže dajte na to pozor!
0
+-
Reagovať | Citovať | Nahlásiť

Zobraziť celé vlákno

11. 8. 2022 21:32 | Matej

Dobrý deň, jedná sa o dosť zjednodušený pohľad na vykurovanie. Iné riešenie môže byť pri novostavbe a staršom dome alebo pri kombinácii vykurovania s ohrevom pomocou slnečných kolektorov. Do úvahy neboli zobraté ani elektrické kolektory. Neriešili ste ani vstupné náklady. Možno by tie rozdieli boli iné.
0
+-
Reagovať | Citovať | Nahlásiť

Výpočet čistej mzdy 2023

Rozšírená verzia kalkulačky

Ďalšie kalkulačky