Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 12. 5. 2023
Rok 2023 prináša množstvo noviniek v oblasti dôchodkového poistenia. Jednou z nich je automatický vstup do piliera od 1. mája 2023. Koho sa táto zmena týka a aké sú možnosti, ak nie ste spokojný so svojou DSS, ktorú vám vybrala Sociálna poisťovňa? Je možné vystúpiť z II. piliera? Odpovede na tieto otázky nájdete v našom článku.
Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

Zdroj: Shutterstock

Koho sa to týka?

Do 30. 04. 2023 bol vstup do II. dôchodkového piliera dobrovoľný. To sa zmenilo od 01. 05. 2023, keď bude tento vstup automatický. Táto zmena sa bude týkať:

  • Mladých ľudí, ktorí ukončili štúdium a od 01. 05. 2023 sa prvýkrát zamestnajú.
  • Osôb do 40 rokov, ktoré doteraz nemuseli platiť dôchodkové poistenie a od 01. 05. 2023 im táto povinnosť vznikla. Ide o SZČO, ktorí nedosiahli potrebnú výšku príjmu na povinné platenie dôchodkového poistenia, ale od 01. 05. 2023 ich príjem túto výšku dosiahol.
  • Osoby, ktoré žili v zahraničí a po príchode na Slovensko sa od 01. 05. 2023 prvýkrát zamestnajú.

Každému prvopoistencovi do 60 dní zašle Sociálna poisťovňa informáciu o vzniku dôchodkového sporenia. List bude obsahovať dodatočné informácie týkajúce sa možnosti uzavrieť zmluvu o dôchodkovom sporení s niektorou z DSS.

Pre tých, ktorí mali uzavreté dôchodkové poistenie pred 01. 05. 2023, zostáva vstup do II. piliera dobrovoľný. Stačí splniť podmienku veku, ktorá je do 40 rokov. Pre automatický vstup sa hranica veku bude zvyšovať spolu s vekom odchodu do dôchodku.

Čo ak sa mi vybraná DSS nebude páčiť?

Každý poistenec, ktorý od mája automaticky vstupuje do II. piliera, má možnosť si zvoliť, s ktorou DSS uzavrie zmluvu. Na to máte lehotu 180 dní. Ak túto lehotu prekročíte, DSS vyberie Sociálna poisťovňa a uzavrie s vami zmluvu. 

Sociálna poisťovňa vám túto skutočnosť oznámi do 8 dní od uzavretia zmluvy, a to elektronickou formou prostredníctvom svojej služby elektronického účtu poistenca.

Ak nebudete spokojný s výberom DSS, môžete po roku od uzavretia zmluvy o dôchodkovom sporení prestúpiť do inej DSS alebo dokonca vystúpiť z II. piliera. 

Vystúpenie z II. piliera – aké sú možnosti

V novele sa počíta aj s možnosťou vystúpenia z II. piliera. Treba však upozorniť, že táto možnosť platí iba pre tých, ktorí vstúpili do piliera automaticky po 1. máji 2023. Na vystúpenie majú 730 dní od vzniku účasti na dôchodkovom sporení. 

Pre vykonanie vystúpenia je potrebné podať písomné oznámenie, ktoré musí obsahovať:

  • úradne overený podpis alebo môže byť podpísané pred pracovníkom Sociálnej poisťovne,
  • jasne definovanú vôľu o vystúpenie z dôchodkového sporenia.

Po doručení oznámenia dôjde k zrušeniu sporenia od prvého dňa jeho vzniku. Tlačivo nájdete od mája na stránke Sociálnej poisťovne v sekcii formuláre. Pracovníci Sociálnej poisťovne upozorňujú, že podanú žiadosť nie je možné zmeniť. Inými slovami, rozhodnutie o vystúpení z účasti na dôchodkovom sporení je konečné.

Ak by ste sa o niekoľko rokov rozhodli, že chcete opäť vstúpiť do II. piliera, máte tú možnosť len raz. Opätovnou účasťou na dôchodkovom sporení sa stávate dobrovoľným sporiteľom, čím už nie je možné vystúpiť z II. dôchodkového piliera.

Automaticky predvolená investičná stratégia (PIS)

Ďalšou veľkou zmenou je zavedenie predvolenej investičnej stratégie. Nie je to žiadne tajomstvo, že mnoho Slovákov má zle nastavenú investičnú stratégiu. Väčšina ich úspor je uložená v konzervatívnych fondoch a aj napriek relatívne nízkemu investičnému riziku neprinášajú veľké zisky. Ich vklady sa teda zhodnocujú minimálne, čo nepokrýva ani infláciu.

Preto sa zavádza PIS, aby si mladí ľudia mohli efektívne našetriť na dôchodok. Pri tomto type sporenia sa vaše príspevky delia na dve časti: 

  • Jedna časť ide do garantovaného dlhopisového dôchodkového fondu, ktorý predstavuje konzervatívne investovanie s nizkym rizikom a nízkym výnosom.
  • Druhá časť ide do indexového negarantovaného dôchodkového fondu, ktorý zase predstavuje dynamické investovanie s vyšším rizikom, ale v dlhodobom horizonte prináša vyšší výnos.

Na začiatku sporenia v II. pilieri budú všetky vaše príspevky alokované do indexového negarantovaného dôchodkového fondu. V 50. roku vášho života sa budú 4 % majetku z indexového fondu každoročne presúvať do dlhopisového fondu. Konkrétne to znamená:

Rozdelenie majetku v DSS po rokoch života

Vek

Indexový negarantovaný fond

Dlhopisový garantovaný fond

50 rokov

96 %

4 %

51 rokov

92 %

8 %

52 rokov

88 %

12 %

53 rokov

84 %

16 %

Zdroj: MPSVaR

Predvolená investičná stratégia sa týka všetkých, ktorým vznikla automatická účasť v II. dôchodkovom pilieri od 1. mája 2023. To platí aj pre sporiteľov do 54 rokov, ktorým bol v roku 2013 presunutý celý majetok z DSS do garantovaného dlhopisového fondu a ktorí boli v tomto fonde do 31. decembra 2022. Všetci ostatní majú možnosť investovať do fondov podľa vlastného uváženia, pretože PIS nie je povinná.

Ak nechcete sporiť v predvolenej investičnej stratégii, môžete si zvoliť ľubovoľný počet fondov. Avšak od veku 50 rokov musí byť váš pomer majetku zachovaný rovnako ako pri PIS.

Anketa

Máte II. pilier

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

28. 1. 2022 | Redakcia

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

S cieľom zmiernenia ekonomických dopadov v dôsledku krízovej situácie, predložil rezort práce úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Splatnosť odvodov... celý článok

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

21. 1. 2022 | Redakcia

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

Pri každoročnej valorizácii (zvyšovaní) minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok,... celý článok

Grid karty v Sociálnej poisťovni končia. Ako sa bude prihlasovať do e-Služieb? (otázky a odpovede)

12. 10. 2021 | Redakcia | 1 komentár

Grid karty v Sociálnej poisťovni končia. Ako sa bude prihlasovať do e-Služieb? (otázky a odpovede)

Grid karty sa pre prihlásenie už v budúcom roku nebudú používať. Ide o starší bezpečnostný prvok, ktorý je na ústupe a nezodpovedá moderným štandardom pre ochranu osobných údajov. Sociálna... celý článok

Penzisti dostanú tento rok 13. dôchodok skôr. Kto má nárok a aká bude jeho výška?

15. 9. 2021 | Redakcia

Penzisti dostanú tento rok 13. dôchodok skôr. Kto má nárok a aká bude jeho výška?

Slovenskí dôchodcovia sa aj tento rok môžu tešiť na vianočné prilepšenie k penzii. Suma je však od minuloročnej zmeny o niečo vyššia.