Jedna búrka vás môže pripraviť o všetko. Slováci opakujú jednu chybu v poistení

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 23. 5. 2024
Slováci si často neuvedomujú, akú hodnotu má ich majetok. Preto sú ich domy veľakrát podpoistené. Ak príde prírodný živel a napríklad vytopí pivnicu či odnesie strechu, poisťovňa má zviazané ruky. Poradíme vám, ako dostať maximum.
Jedna búrka vás môže pripraviť o všetko. Slováci opakujú jednu chybu v poistení

Zdroj: DALL·E 2024/IvanaS

Európa zažíva v posledných dňoch naozaj krušné chvíle. Počasie sa doslova zbláznilo a svojimi vrtochmi už potrápilo nejednu krajinu v okolí Slovenska. Povodne sužujú Česko, Nemecko, Francúzsko či Taliansko, úrodu ničia krúpy, silný vietor vyvracia stromy.

Na juhu Slovenska, v blízkosti mesta Rimavská Sobota, sa dokonca objavilo tornádo, ktoré bolo potvrdené analýzou radarových dát a videom od čitateľa. Informuje o ňom iMeteo.sk. Tornádo zasiahlo oblasť okolo obce Kružno a zrejme sa jednalo o najslabšiu úroveň tornáda, označovanú ako IF0. Tento jav vznikol vďaka kombinácii vysokého obsahu vlhkosti a lokálnych poveternostných podmienok. Počas silnej búrky, ktorá priniesla až 30 mm zrážok do centra Rimavskej Soboty, došlo k dotyku veterného víru so zemským povrchom. Našťastie, neboli hlásené žiadne materiálne škody.

V tejto sezóne však nejde o prvé tornádo v regióne. iMeteo dodáva, že nedávno zosadlo v susednom Rakúsku a spôsobilo nemalé škody na domoch, ale napríklad aj na motorke. V Poľsku zase narobili paseku krúpy a Taliansko bojuje so záplavami. 

Ako si poistiť majetok

Na poistenie majetku väčšinou myslíme až vtedy, keď nám ho živel zničí. Trpkú skúsenosť majú viacerí obyvatelia východného Slovenska, ktorým zničilo domy zemetrasenie vlani v októbri. V júni 2021 sa zase Moravou prehnalo ničivé tornádo, ktoré po sebe zanechalo obrovskú spúšť. Nemusí pritom ani ísť o mimoriadnu udalosť, akými sú spomínané tornádo či zemetrasenie. Značné škody vie napáchať aj prívalový dážď, sezónna povodeň či silný vietor, ktorý odfúkne strechu alebo zhodí strom na auto.

Kateřina Porubská, majiteľka franšízy Simplea Point Liptovský Mikuláš hovorí, že takéto situácie pokrýva štandardné poistenie nehnuteľnosti. Mnohí Slováci ho berú ako „povinnú jazdu“ k hypotéke, no často robia chybu, že svoje poistenie neaktualizujú. 

„Častokrát sú ľudia ochotní za havarijné poistenie vozidla zaplatiť násobne viac peňazí, ako za komplexné poistenie majetku, ktorý má však podstatne vyššiu hodnotu aj samotný úžitok pre majiteľa. K najčastejším chybám, okrem výberu malého balíka krytia, absencie poistenia domácnosti a zodpovednosti za škodu, býva najmä nízka poistná suma. V prípade poistného plnenia sa potom môže stať, že nehnuteľnosť bola v danom čase podpoistená a poisťovňa o dané % kráti samotné poistné plnenie, t.j. vyplatí menej peňazí ako poškodený očakáva, prípadne ak nemá dané riziko poistené, poisťovňa neplní vôbec,“ vysvetľuje Porubská.

Ľudia totiž zabúdajú, že hodnota vozidla časom klesá, no hodnota nehnuteľnosti rokmi stúpa. Ak ste kúpili v minulosti dom za 100 000 eur, dnes bude mať niekoľkonásobne vyššiu hodnotu. Preto je dôležité poistku pravidelne aktualizovať.

„Zároveň netreba zabúdať na poistenie domácnosti – vnútorného vybavenia, ktoré môže byť pri takomto živelnom riziku totálne zničené. Zodpovednosť za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti zase zabezpečuje ochranu pri poškodení iného susediaceho majetku poisteným, čo pri víchrici môže byť napr. letiaca odtrhnutá strecha. Pri uzatváraní zmluvy je preto vhodné poradiť sa s odborníkom, ktorý vie porovnať viacero poisťovní, odporučiť komplexný balík poistenia a stanoviť správnu hodnotu majetku. S týmto úzko súvisí aj starostlivosť a servis o danú poistnú zmluvu, ktorú treba v čase aktualizovať,“ dodáva odborníčka.

Vedci sa zhodujú, že Slovensko bude tornáda, prívalové dažde a ďalšie extrémy počasia zažívať čoraz častejšie. Je preto namieste kontaktovať poisťovňu a uistiť sa, že v prípade pohromy nezostanete bez peňazí.

Počasie si nás ešte podá

Ani najbližšie dni podľa iMeteo neprinesiú úľavu v podobe lepšieho počasia. Na ďalšie kolo silných lejakov sa chystajú v Česku, Nemecku či Taliansku, a silnejší dážď môže priniesť lokálne záplavy aj k nám.

Búrlivé počasie naďalej prináša tlaková níž, kde sa vo vlhkom a teplom vzduchu tvoria jednotlivé búrkové jadrá. Búrky sa pohybujú pomerne pomaly, a preto prinášajú veľký úhrn zrážok na jedno miesto, lokálne aj 100 mm za pár hodín. Pre niektoré oblasti Nemecka je to znesiteľný úhrn zrážok, pre iné je to katastrofa v podobe povodní. V Taliansku bojujú so záplavami a búrky stále prinášajú nové zrážky.

Vlhkosti v ovzduší bude nad naším územím dostatok aj počas ďalších dní, minimálne do konca týždňa. Búrky tak budú na dennom poriadku a meniť sa bude len ich intenzita.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

majetok, počasie, poistenie, poistka

Toto ste už čítali?

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

27. 9. 2021 | Redakcia

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

Ak nechtiac vytopíte suseda, je to nepríjemné. S dobrým poistením nehnuteľnosti sa však medziľudské vzťahy rýchlo urovnajú. Čo však, ak pretečie vaňa nájomníkovi žijúcemu vo vašom byte?... celý článok

Posledné dni na turistiku? Pozrite si 5 rád o poistení do hôr na Slovensku

20. 9. 2021 | Redakcia

Posledné dni na turistiku? Pozrite si 5 rád o poistení do hôr na Slovensku

September a začiatok októbra je čas, kedy ľudia ešte využívajú dobré počasie na horskú turistiku. Riaditeľ pre neživotné poistenie vo FinGO.sk Štefan Fajnor radí, ako jesennú turistiku... celý článok