Absolventská prax 2020: od júla vyšší plat. Za 20 hodín týždenne, len 140 eur mesačne

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 16. 6. 2020
Skončili ste školu a nepodarilo sa vám nájsť zamestnanie, lebo všetci očakávajú prax v odbore? Skúsenosti môžete získať formou absolventskej praxe, veľa peňazí však neočakávajte.
Absolventská prax 2020: od júla vyšší plat. Za 20 hodín týždenne, len 140 eur mesačne

Zdroj: Shutterstock

Ak nechcete zostať rodičom na krku aj po škole, určite by bolo vhodné, aby ste svoj čas trávili aj inak ako len prezeraním inzerátov a "chodením" po pohovoroch. Chce to niečo robiť a získavať skúsenosti. Keď sa nedarí nájsť ani vhodnú brigádu, pomôcť by mohol ištitút tzv. absolventskej praxe.  Jeho zmyslom je totiž podporiť čerstvých absolventov stredných a vysokých škôl zapracovať sa v odbore, ktorý študovali.

Najviac 20 hodín týždenne, môžete aj dovolenkovať

Cieľom praxe nie je nahradiť plat ani sociálnu dávku ale získať prax a skúsenosti v odbore.  Absolvent preto nepracuje na plný úväzok. Týždenne môže odpracovať najviac 20 hodín a celá prax môže trvať od 3 do 6 mesiacov.

Absolventská prax sa môže absolvovať len raz a v prípade, že bola dohodnutá na kratšiu dobu ako 6 mesiacov, nie je možné si ju dodatočne predĺžiť. Počas praxe absolvent školy taktiež nemôže pracovať na dohodu o práci mimo pracovného pomeru.

Po dvoch odpracovaných mesiacoch má absolvent nárok aj na voľno - maximálne 10 dní.  O tieto dni voľna sa však zníži aj odmena.

 

Bez úradu práce to nepôjde

Na absolventskú prax môže nastúpiť absolvent školy, ktorý je vedený v evidencii úradu práce najmenej jeden mesiac. Takže ak uvažujete o tomto projekte, musíte sa zaregistrovať na úrade práce aj v prípade, že nemáte nárok na dávku v nezamestnanosti

Ako vyplýva z názvu, musí sa jednať o absolventa školy, ktorý je mladší ako 26 rokov veku a od ukončenia školy neubehlo viac ako 2 roky. Taktiež sa to týka len absolventov dennej formy štúdia, teda maturantov, prípadne osôb s výučným listom a študentov bakalárskych a magisterských programov vyučovaných v prezenčnej formne (nie večerné, ďiaľkové či iné distančné štúdium).

Výška odmeny za absolventskú prax

Úrad práce vypláca absolventovi školy mesačný paušálny príspevok vo výške 65 % sumy životného minima

Výška príspevku sa od 1. júla 2020 zvýši na 139,64 eur.  Oproti júnu ide o zvýšenie o celé 3 eurá. 

Z výšky príspevku je teda zrejmé, že peniaze určite nie sú motiváciou. Skutočne ide o spôsob ako získať prax. Aby ste čo najviac minimalizovali náklady na cestovné a nájom, je vhodnejšie hľadať si absolventskú prax niekde v okolí svojho bydliska.

Ako sme už vyššie uviedli. Odmena sa kráti za dni voľna.  Menej dostanete vyplatené aj v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti, či z dôvodu ošetrovania člena rodiny alebo iné dni, kedy by ste boli neprítomní.  Neprítomnosť zistí úrad práce z výkazu dochádzky, ktorú zamestnávateľ na úrad odosiela.

Vybavte si absolventskú prax aj sami

Zamestnávateľ, ktorý má záujem o absolventa resp. chce umožniť absloventskú prax vo svojej prevádzke, dáva dopyt na úrad práce.

Oveľa častejšie sa však vypláca aj osobná iniciatíva absolventa, ktorý osloví firmu či podnik a dohodne sa s ním na absolvovaní praxe. Nezriedka sa stáva, že po úspešnom absolvovaní praxe príde od zamestnávateľa aj pracovná ponuka.

Absolvent počas praxe stále spadá pod úrad práce a zostáva v evidencii uchádzačov o zamestnanie.  Písomnú dohodu o absolventskej praxi má zamestnávateľ uzatvorenú so študentom  a tiež druhú dohodu s úradom práce.

 Absolventská prax - tlačivá a formuláre

  • Absolventská prax - žiadosť študenta
  • Absolventská prax - žiadosť zamestnávateľa
  • Absolventská prax - vyhlásenie o neprevádzkovaní SZČO, neštudovaní a nepracovaní

 

Anketa

Využili by ste možnosť absolventskej praxe?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok