Ako založiť spoločnosť medzi súkromnou osobou a obcami?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 21. 6. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Ako založiť spoločnosť medzi súkromnou osobou a obcami?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcete si obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu na získanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sa v našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania  

 

 

Ako založiť spoločnosť medzi súkromnou osobou a obcami?

Otázka:

Dobrý deň, mám otázku, či je možné vytvoriť určitý druh obchodnej spoločnosti medzi tromi obcami a mnou ako súkromnou fyzickou osobou. Táto obchodná spoločnosť by poskytovala rekreačne služby na vodnej priehrade. Určili sme nejaké ustanovujúce pravidlá ohľadne rozdeľovania zisku, práva a povinnosti jednotlivých obcí a mňa (Obce by mali za povinnosť vytvoriť vhodné podmienky na zabezpečovanie jednotlivých atrakcií a propagáciu priehrady vrámci Slovenska a ja by som dohliadal nad nákupom a výberom rekreačných atrakcií, ktoré by sa kúpili, čo sa týka rozdeľovania zisku, tak predbežne sa to určilo na 60 % pre mňa a 40 % pre obce). Bohužiaľ zatiaľ som akosi nenašiel žiadny príklad na založenie takejto spoločnosti. Mohli by ste mi nejako objasnit, či sa dá tento druh spolocnosti vôbec zalozit a ako. Za skorú odpoved Vám vopred ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň, Podľa § 11 ods. 4 písm. k zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení obecné zastupiteľstvo má právo zakladať a zrušovať obchodné spoločnosti a iné právnické osoby a schvaľovať zástupcov obce do ich orgánov, ako aj schvaľovať majetkovú účasť obce v právnickej osobe. Podľa § 13 ods. 5 tohto zákona starosta je štatutárnym orgánom obce v majetkovoprávnych vzťahoch a v pracovnoprávnych vzťahoch vo vzťahu k zamestnancom obce. Nie je vylúčené, aby sa spojilo aj viacero obcí a títo založili spoločne spoločnosť s ručením obmedzeným. Pričom spoločníkom môže byť aj fyzická osoba. Za obec rozhoduje starosta, ktorý je štatutárom obce, preto bude aj podpisovať spoločenskú zmluvu. Pokiaľ ide o delenie zisku, toto zavisí od spoločenskej zmluvy, ktorú uzatvoríte. So založením spoločnosti s ručením obmedzeným tohto typu sa obráťte na ktoréhokoľvek advokáta, ktorý Vám s tým pomôže. 

Pracujem na autorskú zmluvu, ako je to s daňami?

Otázka:

Dobrý deň. Zaujíma ma súčastná výška a spôsob zdanenia predaja nehnuteľnosti. Príjem z predaja sa započítava do kompletného ročného daňového priznania f.o. alebo ako samostatná položka hned po predaji a aká je možnosť uplatnenia odpočtu.Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň.

  • 1. Základ dane ( čiastkový základ dane ) je súčasťou daňového priznania za príslušný rok.
  • 2. Príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti (ak nejde o činnosť, ktorá je podnikaním ) je prijmom podľa § 8, ods. 1 písm. b, zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov. Na zistenie základu dane ( čiastkového základu dane ) treba použiť ustanovenie ods. 2 toho istého paragrafu.
  • 3. Či budete príjem zdanovať, alebo nie, treba posúdiť podľa ustanovení § 9, toho istého zákona.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok