4 situácie, v ktorých vám RAPEX a RASFF ušetria zdravie aj peňaženku

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 13. 3. 2023
Sledovanie systémov Safety Gate/RAPEX, RASFF či upozornení orgánov dohľadu na nebezpečné výrobky už dnes vďaka internetu nie je vôbec ťažké. Lepší prehľad o rizikách dostupného tovaru vás môže uchrániť od mnohých nepríjemností. Odradí vás aj od neuvážených nákupov rôznych zbytočností - najmä ak si uvedomíte, že mnoho nedostatkov odhalí len kontrola, ktorá ani zďaleka nepreveruje všetok ponúkaný sortiment.
4 situácie, v ktorých vám RAPEX a RASFF ušetria zdravie aj peňaženku

Zdroj: Shutterstock

Kde môžete informácie nájsť? 

Systémy RAPEX a RASFF umožňujú rýchlu výmenu informácií o škodlivých výrobkoch medzi jednotlivými krajinami EÚ. RAPEX obsahuje hlásenia o nepotravinových tovaroch; RASFF je určený pre závadné potraviny a krmivá. Upozornenia z oboch evidencií sú verejne dostupné na webových stránkach prevádzkovaných pod záštitou Európskej komisie. 

Hlásenia zo systému RAPEX si môžete nechať posielať aj e-mailom, a to aj v slovenčine. Prihlásenie na týždenný odber správ je možné v sekcii „Safety Gate“. Rozsah oznámení sa dá prispôsobiť aj podľa vašich preferencií (napr. si môžete zvoliť len informácie o určitej kategórii tovarov). Hlásenia z oboch systémov pravidelne (v závislosti od druhu škodlivého produktu) zverejňuje aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI), Úrad verejného zdravotníctva SR a tiež Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Vedomosť o rizikovom výrobku sa hodí vždy. V niektorých situáciách však pomôže odvrátiť obzvlášť nepríjemný následok. Ktoré to sú? 

Vlastníte automobil alebo motocykel alebo sa chystáte na ich nákup

 

V systéme RAPEX sa zverejňujú aj upozornenia súvisiace s najrôznejšími nedostatkami motorových vozidiel. Bezpečnostné problémy sa aj pri tomto type výrobkov vyskytujú veľmi často. Len v časovom úseku od 2. do 9. marca 2023 sa v RAPEXE objavili upozornenia týkajúce sa troch rôznych značiek motocyklov a štyroch rôznych značiek automobilov. 

Ak ste alebo sa plánujete stať vlastníkom automobilu, oplatí sa okrem RAPEXu sledovať aj stránky SOI, a to konkrétne ich sekciu týkajúcu sa priamo nebezpečných motorových vozidiel. SOI ako orgán dohľadu nad trhom v automobilovom sektore totiž v spolupráci so zástupcami výrobcov zverejňuje aj upozornenia na tzv. zvolávacie akcie zamerané na odstránenie rôznych sériových chýb. V upozorneniach (okrem iného) nájdete:

1) špecifikáciu konkrétneho typu motorového vozidla, na ktorom bol nájdený určitý bezpečnostný nedostatok,
2) druh rizika či technickej poruchy, ktorá sa u daného typu vozidiel môže vyskytovať,
3) opatrenia prijaté na jeho odstránenie – zvyčajne ide o preventívnu kontrolu a prípadne tiež bezplatnú opravu vady. 

Dodajme, že od začiatku roka 2023 až do 6. 3. 2023 (t.j. približne za 2 mesiace) SOI zverejnila ohľadom rôznych zvolávacích akcií až 27 upozornení. Týkali sa značiek Opel, Toyota, Citroën, Peugeot, KIA, Fiat, Volvo, Lexus či Ford

Kupujete výrobky pre bábätká a batoľatá alebo pozornosti/hračky pre deti 

Škodlivé výrobky nechce doma asi nikto. V každej rodine sú ale pred potenciálnym rizikom spravidla najväčšmi chránené deti. Tovar pre novorodencov a batoľatá musí spĺňať vysoké štandardy bezpečnosti a kvality; napriek tomu sa aj v tomto sortimente nezriedka objavujú zdravie ohrozujúce produkty. Od začiatku februára tohto roka až do 8. marca boli v RAPEXE nahlásené napríklad nasledujúce závadné výrobky:

- detský kočík (riziko poranenia),

- spací vak (riziko uškrtenia),

- detský nosič (riziko poranenia),

- detská čiapočka (riziko uškrtenia). 

V systéme RASFF boli v minulom roku notifikované škodlivé  detské výživy - v detskej bio kaši sa našlo sklo a v počiatočnej dojčenskej mliečnej výžive sa zistili nežiaduce patogénne mikroorganizmy. 

Osobitnou kategóriou sú hračky. Na trhu ich je nespočetné množstvo, a to aj za veľmi priaznivé ceny. Každý z nás určite už neraz podľahol nutkaniu potešiť dieťa milou drobnosťou. Práve takéto „neškodné“ nákupy však môžu dieťa v skutočnosti vystaviť riziku. V databáze RAPEX nájdete množstvo hračiek, ktoré sú na prvý pohľad úplne v poriadku, uvoľňujú sa z nich však nadlimitné množstvá nebezpečných chemikálií. Veľmi častá je tiež hrozba udusenia. (Nielen) pre malé parádnice sa zvykne nakupovať aj bižutéria. V šperkoch (najmä z kovu) však kontroly pravidelne nachádzajú nadmerný obsah najrôznejších karcinogénov či alergizujúcich látok. 

Nakupujete tovar zo zahraničia (aj cez internet) 

Ak sledujete slovenské médiá, môžete informácie o niektorých nebezpečných výrobkoch zachytiť aj v nich. Všetky oznámenia zo systémov RAPEX a RASFF sa k vám ale nedostanú; zvyčajne sa totiž informuje o rizikách produktov, u ktorých existuje spoľahlivé zistenie ich dostupnosti na slovenskom trhu. Jednotný trh EÚ a čoraz obľúbenejšie nakupovanie cez internet ale výrazne zjednodušili aj nákupy od zahraničných predajcov.

Práve v týchto prípadoch nie je na škodu overiť, či nekupujete mačku vo vreci – oba systémy totiž obsahujú aj notifikácie o škodlivých výrobkoch z iných európskych krajín. Zvýšená opatrnosť je namieste aj preto, že uplatňovanie akýchkoľvek nárokov voči predajcovi so sídlom v cudzine býva výrazne komplikovanejšie než voči domácim obchodníkom. 

Tovar evidovaný v registroch predávate 

Ak podnikáte v oblasti predaja tých druhov tovarov, na ktoré sa systémy RAPEX a RASFF zameriavajú, môže vás ich sledovanie zachrániť pred pomerne vysokými pokutami. Pokiaľ teda predávate napr. hračky, elektroniku, ochranné prostriedky (napr. rúška, tovary s reflexnými prvkami), oblečenie, bižutériu, dekoračné predmety či kozmetické prípravky, určite vám nezaškodí, ak sa prihlásite k týždennému odberu správ aspoň ohľadom vami ponúkaného sortimentu. 

V praxi sa totiž presadil výklad, že je zodpovednosťou osôb ponúkajúcich výrobky, aby si kontrolovali informácie o ich prípadnej nebezpečnosti zverejňované aj na internete a v nadväznosti na to závadný tovar z predaja stiahli (napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 10Asan/28/2019). 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok