Bude pokračovať výpredaj amerického dolára?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 26. 4. 2011
Reštrukturalizácia dlhu Grécka a rozhodnutie o úrokových sadzbách v USAa následná historicky prvá press konferencia guvernéra Fedu Bernankehopár minút po zasadnutí Fedu, budú veľmi dôležité udalosti na smerovaniea vývoj menových párov.
Bude pokračovať výpredaj amerického dolára?

Zdroj: Shutterstock

 Určite treba byť v tomto týždni opatrní. Okrem iného nás čakajú výsledky inflácie Nemecka a Austrálie  a výsledky HDP Kanady, USA a Veľkej Británie. Pre zopakovanie fundamenty budú mať na trhu určite väčší vplyv ako technická analýza, preto by aj technickí obchodníci mali sledovať vývoj a výsledky týchto dôležitých makroekonomických správ. Tu je prehľad na hlavné udalosti v skratke.

Minulý týždeň sme mohli vidieť výpredaje dolára na všetkých frontoch. Uvidíme či tento trend bude pokračovať ďalej. Zabrániť tomu môže len kríza splácania dlhov v Grécku. Od stredy nás čaká množstvo dôležitých správ

1.Inflácia Nemecko Streda.

Vplyv vyššej ako očakávanej inflácie by posilnilo euro. Predpoklad je 2.6%.

2.Inflácia Austrália Streda.

Podobne ako pri Nemecku aj pre Austráliu sa očakáva vyššia inflácia na úrovni 3%. Aj pri austrálskom dolári vyššia inflácia podporí posilnenie austrálskeho dolára
3.Rozhodnutie o úrokových sadzbách USA Streda. Následná press konferencia môže spôsobiť malo vídaný pohyb na pároch s USD. Top otázka znie: čo ďalej z QE2???

4.HDP Veľká Británia Streda.

5.HDP USA Štvrtok.

6.HDP Kanada Piatok.



EUR/USD: Ako dopadne reštrukturalizácia gréckeho dlhu?

V tomto čase nie je jasné /sobota 22:00/ ako dopadne prípadné reštrukturalizovanie gréckeho dlhu. Toto by mohlo mať veľké až devastujúce účinky na trhu.

Technická analýza

Pár odštartoval minulý týždeň pádom k 1.4160, kde našiel support aby neskôr dosahoval nové maximá tohto roku až nad 1.4650 bez toho aby vnímal vplyv dlhovej krízy v EÚ. Uzavrel nakoniec po piatku nižšie.Smerom hore sa ukazuje ako mini rezistencia 1.4580, čo je línia maxima z januára 2010, nasledujúca maximom minulého týždňa 1.4650. Ďalšia úroveň smerom hore je línia 1.47. Ešte vyššie je 1.4800 Smerom dole, 1.4520  línia pôsobí ako support a až po jej prerazení by pár mohol smerovať späť k 1.4375 a po prípadnom Gréckom probléme k 1.4282, 1.4160, 1.4030, 1.3950, 1.3860 čo sú ďalšie supportné línie z historického hľadiska.

Myslím, že úvod týždňa a dlhodobejšieho horizontu kurzu môže byť vývoj v Grécku, no na druhej strane americké rozhodnutie úrokových sadzieb a hlavne otázka, čo ďalej z kvantitatívnym uvoľňovaním programu QE2 a následná odpoveď Bernankeho môže spôsobiť voľný pád dolára veľmi rýchlo už od stredy večer. Skôr inklinujeme k neutralite tohto menového páru a odporúčame byť opatrným pri jeho obchodovaní budúci týždeň.


Zasadnutie Fedu a otázka ohľadom  programu QE2

Na nadchádzajúcom zasadnutí FOMC by malo padnúť dlho očakávané rozhodnutie konca QE2 programu. Bernanke pravdepodobne bude tvrdiť veľa dôvodov podporujúcich predaj dolára.

Toto zasadnutie bude iné -  bude to prvýkrát, čo Ben Bernanke bude hovoriť na press konferencií nasledujúcou po rozhodnutí o úrokových sadzbách. Táto prax, ktorá je normou v Európe, bude poskytovať dlhšie obdobie volatility na menových trhoch.

Inflácia a úrokové sadzby

Inflácia je na vzostupe a jej nárast, poháňa ceny komodít. Aj toto zaznie na konferencii. Ale táto obava z inflácie, pravdepodobne, bude negovaná okamžite tým, že jadrová inflácia, ktorá vylučuje volatilné ceny ropy a potravín, je stále nízka.Takže náznak na zvýšenie sadzieb v roku 2011 nie je teraz pravdepodobný QE2, QE2 + QE3 vo vyhlásení.

Druhý program kvantitatívneho uvoľňovania, oznámený v novembri, by mal končiť v júni. Čo sa stane po napumpovaní 600 miliárd dolárov? To je ťažká otázka. Niektorí členovia Fedu naznačili, že program by naozaj mohol skončiť do júna. Čo môžeme počuť vo vyhlásení ako opak? Nehovorím o tlačení viac peňazí, čiže program QE3, ale skôr o reinvesticií splatného dlhu.  Zmienka o niečom ako - QE2 + ???, by mohol oslabiť dolár. Veľmi očakávaná tlačová konferencia

Historická tlačová konferencia Bena Bernankeho je naplánované na 20:15. Na menových trhoch bude pokračovať volatilita smerom hore dole s každým výrazom tváre Bernankeho a akéhokoľvek vyhlásenia.

Jednou možnou otázkou môže byť varovanie zníženia ratingu od S & P.

Dôležitou otázkou bude asi kvantitatívne uvoľňovanie a to : Skončí program v júni? Čo bude Ben Bernanke odpovedať? Máme pár scenárov:

1. Definitívne áno. Dolár porastie pretože špekulácie skončia a cesta k zvyšovaniu sadzieb bude konečne otvorená, aj keď nie tak skoro. Pravdepodobnosť: Nízka. 

2. Nie - náznak rozšírenia programu.  Je tu väčšia šanca aby povedal niečo ako "pravdepodobne nie", a že rozšírenie programu je možné. To znamená, že otvorí dvere pre QE3. Toto bude mať za následok ďalší prepad dolára. Pravdepodobnosť: Stredná.

3. Zmätené odpovede.  Bernanke sa bude snažiť vyhnúť priamej odpovedi s trasúcim sa hlasom a bude požiadaný o odpoveď znova a znova reportérmi . Tento scenár je tiež negatívny pre dolár a bude sledovať ďalšie oslabovanie. Bez priamej odpovede bude trh reagovať na to, že je možné aby bol program QE3 a následné ďalšie tlačenie nových dolárov a veľmi slabý potenciál na akékoľvek zvýšenie úrokových sadzieb. Pravdepodobnosť : Vysoká

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

15. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

Jack Dorsey, spoluzakladateľ Twitteru a veľký priekopník kryptomien, tvrdí, že hodnota Bitcoinu prerazí strop v podobe milióna dolárov. Za jeho názorom je naozaj dobrý dôvod.

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?