Výhľad pre akciové trhy na máj

Saxo Bank | rubrika: Článok | 12. 5. 2010
Výsledková sezóna je oveľa úspešnejšia ako sa očakávalo a celkové makroekonomické údaje sú na tom jednoznačne lepšie, ale ešte stále nie výborne. Za normálnych okolností by to viedlo k rastu akcií, ale tentoraz to tak nie je. Obavy z rozšírenia dlhovej krízy a víkendová práca EÚ/ECB obrátili tento poriadok hore nohami - na miesto vodiča posadil dlhopisové trhy, zatiaľ čo akciové až na zadnú sedačku.
Výhľad pre akciové trhy na máj

Zdroj: Shutterstock

Z krátkodobého hľadiska by sa akciové trhy mohli obrátiť ktorýmkoľvek smerom, ale určite by ste mali počítať s tým, že dlhopisové trhy budú skúšať vôľu EÚ/ECB podporovať ich, a preto sa ceny akcií budú pohybovať ako na horskej dráhe - aspoň z krátkodobého pohľadu. Fundamentálne ukazovatele sú stále veľmi silné a pokračujúca výsledková sezóna je veľmi úspešná, najmä v USA, čo naznačuje, že z dlhodobejšieho hľadiska sa akcie vrátia s odvetou.

Akciové trhy - krátkodobý výhľad

Ako sme písali v našom aprílovom výhľade, hlavným rizikom, ktoré bránilo rastu akcií, boli obavy z rozšírenia dlhovej krízy. Tlak najmä na dlhopisové trhy Grécka, Španielska a Portugalska prinútil EÚ/ECB pracovať cez víkend a v pondelok po otvorení prekvapil trh prijatím mimoriadnych opatrení - jednak vytvorením záchranného fondu a jednak (čo je ešte dôležitejšie) opatreniami týkajúcimi sa likvidity prijatými ECB, ktoré zahŕňajú napríklad intervencie na dlhopisových trhoch.

Z krátkodobého hľadiska budú akcie držať nad vodou ECB a ďalšie centrálne banky, ale krajiny eurozóny by mali čoskoro predstaviť plán, ktorý bude riešiť dve dôležité otázky:

1) stanovuje, ako sa problémové krajiny vyrovnajú sa svojimi dlhy, a načrtne kroky, ktoré za týmto účelom prijmú, a

2) navrhne inštitucionálnu reformu, ktorá v rámci eurozóny povedie k vytvoreniu jediného úniového ministerstva financií namiesto 16 (aby mohol byť systém jednotnej úrokovej sadzby – jedinej pre všetkých – efektívny, vyžaduje si existenciu jediného ministerstva financií, a nie súčasných 16). Ak nebude vyššie spomínaný reformný balík v najbližšej dobe uvedený do praxe, trhy budú znova skúšať odhodlanie EÚ/ECB brániť dlhopisové trhy eurozóny a akcie tak zaznamenajú pokles – a to rýchly.

Akciové trhy - dlhodobý výhľad

Fundamentálne ukazovatele sú dobré. Silné sú najmä makroekonomické údaje z USA a Ázie a túto skutočnosť podporuje aj výsledková sezóna. Výsledky zatiaľ zverejnilo 421 z 496 spoločností z indexu S&P500 a medziročný rast tržieb dosahuje fantastických 56,6 % a tento narastajúci trend analytici úplne určite nečakali - uverejnené výsledky boli v priemere o 15,7 % lepšie ako predpovede (konsenzus vs. skutočné čísla). Očakávané zisky tiež vykazujú rastúci trend a sú jedným z hlavných katalyzátorov rastu trhov. Toto by malo naznačovať blížiace sa silné oživenie na akciových trhoch. Intenzita tohto oživenia však bude rôzna. Z krátkodobého hľadiska najviac získajú akcie, ktoré predtým utrpeli najhlbší pokles, ale z dlhodobého hľadiska sú v najlepšej východiskovej pozícii pre rast ázijské a americké akciové trhy. Toto možno vysvetliť na základe poslednej iniciatívy EÚ/ECB, vďaka ktorej bude rast v Európe v porovnaní s USA a osobitne s Áziou určite spomalený. Čo sa týka akcií, silný rast budú vykazovať akcie amerických, ázijských a európskych podnikov s globálnou pôsobnosťou. Silný tlak potom zažijú tie spoločnosti, ktorých výsledky sú závislé na ekonomikách eurozóny. Ohľadom krajín Strednej a Východnej Európy a ich perspektív rastu sme stále relatívne optimistickí, pretože tieto krajiny - na rozdiel od svojich náprotivkov z eurozóny - sa chystajú zaviesť alebo už dokonca zaviedli opatrenia potrebné na zabezpečenie dlhodobého rastu. Z hľadiska akcií budú tieto trhy prosperovať, pretože s tým, ako tieto opatrenia začnú mať pozitívny vplyv, sem bude plynúť viac priamych zahraničných investícií.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok