Všetko, čo potrebujete vedieť o energetickom certifikáte

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 10. 2016
Každá jedna novostavba, zrekonštruovaná budova či nehnuteľnosť potrebuje podľa zákona z roku 2008 energetický certifikát.Mnohí ho považujú za byrokratický nezmysel, ktorý vám zbytočne zvyšuje náklady pri výstavbe nového domu. Na čom nám vlastne slúži?
Všetko, čo potrebujete vedieť o energetickom certifikáte

Zdroj: Shutterstock

Ak idete dnes kolaudovať stavbu, nezaobídete sa bez tzv. energetického certifikátu. Ide o akýsi dokument, ktorý obsahuje rôzne odporúčania, ako docieliť zvýšenie energetickej hospodárnosti budovy. Energetický certifikát musíte vlastniť aj v prípade, že idete nehnuteľnosť predávať alebo prenajímať. Na základe príslušných údajov možno povedať, do akej energetickej triedy sa budova radí (od A po G) a tým pádom možno aj presnejšie povedať, akú výšku dosiahnu náklady na energie. Najviac budú platiť samozrejme domy v kategórii G a najmenej tie, ktoré sú zaradené v kategórii A.

Energetický certifikát je teda svojim spôsobom vysvedčenie, ktoré hovorí, akú celkovú spotrebu energie si budova vyžaduje. Je ale otázne, či novostavby dnes ešte také niečo potrebujú. Developeri predsa postupujú podľa najnovších stavebných noriem a takmer vo všetkých prípadoch sa snažia o to, aby stavba bola energeticky čo najefektívnejšia a najúspornejšia v rámci možností.

To, že tento dokument mnoho ľudí vníma ako nepotrebný a priťažujúci potvrdil aj nedávny prieskum Západoslovenskej energetiky, podľa ktorého sa až 97% opýtaných zaujíma o úspory energie, no certifikát vníma ako nutnosť ku skolaudovaniu objektu, nie ako prínos pre domácnosť.

Energetický certifikát je teda potrebné zakúpiť ku kolaudácii. Pre mnohých je rozhodujúcim faktorom práve cena, za ktorú si certifikát môžu kúpiť. A tá je odlišná od poskytovateľa k poskytovateľovi. Najmenej dáte za certifikát 115 eur, no sú poskytovatelia, ktorí si od vás bez hanby vypýtajú aj dvoj či trojnásobok tejto sumy. Cena sa odvíja najmä od toho, o aký typ budovy sa jedná a spôsobe vykurovania.

Kto všetko môže vykonávať energetickú certifikáciu

Na vydávanie energetických certifikátov na Slovensku je potrebné byť odborne spôsobilý. Ak ste si našli firmu, ktorá vám ho plánuje vydať, skontrolujte si, či je v zozname odborne spôsobilých osôb pre energetickú certifikáciu. Môžete tak urobiť prostredníctvom zoznamu osôb priamo na stránke Slovenskej komory stavebných inžinierov.

Čo všetko potrebujete k vystaveniu energetického certifikátu

  • projektová dokumentácia
  • pôdorys podlažia prípadne podlaží
  • celý projekt vykurovania a spôsobu termoregulácie
  • geometrické zameranie stavby
  • presná špecifikácia a umiestnenie okien, dverí či garážovej brány
  • skladba obalovej konštrukcie objektu
  • zdravotechnika

Ako dlho platí energetický certifikát

Maximálná platnosť energetického certifikátu je desať rokov. Ak do stavby významne zasahujete, potrebujete nový. V praxi to znamená najmä vtedy, ak zateplujete obvodové múry, strechu alebo skrátka vymeníte staré okná na dome za nové.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok