Neplatiteľ DPH a obchodovanie so zahraničím

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 11. 2015
Vďaka Európskej únii už nie je ani obchodovanie menších podnikateľov so zahraničím nijakou výnimkou. Viete však, že pri obchodnom styku s inými podnikateľmi z EÚ musíte aj ako neplatiteľ DPH plniť povinnosti podľa zákona o dani z pridanej hodnoty?
Neplatiteľ DPH a obchodovanie so zahraničím

Zdroj: Shutterstock

Ak neplatiteľ DPH obchoduje len v rámci Slovenskej republiky, má v porovnaní s platiteľmi omnoho menej administratívnych povinností.

Mnohých neplatiteľov DPH so sídlom či miestom podnikania na Slovensku preto môže prekvapiť skutočnosť, že ak chcú obchodovať s podnikateľmi z iných štátov v rámci Európskej únie, budú sa musieť pre podstatnú časť zahraničných transakcií registrovať pre DPH

Poskytnutie služieb do iného členského štátu EÚ

Ak sa chystáte ako neplatiteľ DPH do iných štátov v rámci Európskej poskytnúť službu (napríklad grafickú, reklamnú, programátorskú, sprostredkovateľskú či inžiniersku službu  alebo rôzne druhy konzultačných či poradenských činností vrátane právnych či účtovných služieb), ste povinní podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň z pridanej hodnoty podľa ustanovenia § 7a ods. 2 zákona č. 222/2004 Z.z., o dani z pridanej hodnoty ešte pred prvým poskytnutím (resp. v zmysle zákona o dani z pridanej hodnoty „dodaním“) služby.

Daňový úrad vám následne vydá osvedčenie o registrácii pre DPH a pridelí vám identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty (IČ DPH), a to najneskôr do siedmich dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu. Pre úplnosť dodajme, že žiadosť o registráciu nemusíte podávať, ak ste už požiadali o registráciu v súvislosti s nadobúdaním tovaru z iného členského štátu podľa ustanovenia § 7 zákona o dani z pridanej hodnoty.

Ak poskytnete službu podnikateľovi s miestom dodania v inom členskom štáte EÚ, ktorý je povinný platiť DPH, máte ďalej povinnosť podať súhrnný výkaz za každý kalendárny štvrťrok, v ktorom službu poskytnete, a to najneskôr do 25 dní po skončení obdobia, za ktoré súhrnný výkaz podávate. Súhrnný výkaz musí obsahovať vaše IČ DPH osoby a IČ DPH príjemcu služby, pod ktorým mu bola služba dodaná a celkovú hodnotu dodaných služieb pre každého príjemcu služieb zaokrúhlenú na celé eurá do 0,5 eura nadol a od 0,5 eura vrátane nahor. Osobou povinnou platiť daň je príjemca služby.

Prijatie služieb z iného členského štátu EÚ

Žiadosť o registráciu pre DPH ste povinný ako neplatiteľ DPH podať daňovému úradu aj pred prvým prijatím služby od zahraničnej osoby z iného členského štát, ak miesto dodania služieb určené podľa ustanovenia § 15 ods. 1 zákona o dani z pridanej hodnoty  je v Slovenskej republike. Aj tu platí, že žiadosť o registráciu nemusíte podávať, ak ste už požiadali o registráciu podľa ustanovenia § 7 zákona o dani z pridanej hodnoty v súvislosti s nadobúdaním tovaru z iného členského štátu.

Registráciou podľa § 7a zákona o dani z pridanej hodnoty sa nestávate platiteľom dane. Pri prijatí služieb z iného členského štátu s miestom dodania na Slovensku však máte povinnosť podať daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť a v rovnakej lehote zaplatiť DPH z prijatej služby ak je táto vyššia ako 5 EUR; nárok na odpočítanie dane však nemáte.

Nadobúdanie tovarov  z EÚ 

Ak ako neplatiteľ nadobúdate v rámci svojej podnikateľskej činnosti v tuzemsku tovar z iného členského štátu EÚ, vzniká vám povinnosť podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre DPH ešte pred nadobudnutím tovaru, ktorým celková hodnota tovaru bez DPH nadobudnutého z iných členských štátov dosiahne v kalendárnom roku 14 000 EUR. Žiadosť o registráciu pre DPH môžete podať aj dobrovoľne – t.j. ak hodnota vami nadobudnutého tovaru z iných členských štátov nedosiahne v kalendárnom roku 14 000 EUR bez DPH.

Podobne ako pri registrácii pre poskytovanie a prijímanie služieb, aj v tomto prípade obdržíte od daňového úradu osvedčenie o registrácii pre DPH a IČ DPH najneskôr do 7 dní od doručenia žiadosti o registráciu. Žiadosť o registráciu nemusí podávať neplatiteľ, ktorý požiadal o registráciu v súvislosti s poskytovaním alebo prijímaním služieb z iného členského štátu podľa ustanovenia § 7a zákona o dani z pridanej hodnoty.   

Pozor na výnimky a obchodovanie s nepodnikateľmi

Výnimky z vyššie popísaných pravidiel platia hlavne v oblasti služieb – vždy sa napríklad oplatí skontrolovať, či práve vami riešená služba nie je od dane oslobodená alebo či nepôjde o službu, pri ktorej je na základe zákonom stanoveného kritéria povinný platiť DPH poskytovateľ. Iné pravidlá pre účtovanie DPH sa môžu uplatniť aj pri obchodovaní s nepodnikateľmi.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok