Padne euro ešte hlbšie?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 3. 10. 2011
Posledné správy hovoria , že tzv. Trojka nie je spokojná s výsledkamiGrécka v oblasti plnenia podmienok pre ďalšie uvoľnenie finančnýchprostriedkov. Grécko už v polovici októbra bude bez peňazí.
Padne euro ešte hlbšie?

Zdroj: Shutterstock

Uvidíme ako táto víkendová informácia zaváži na euro po otvorení trhov. Tie minulý týždeň poslali euro opäť smerom dole. Voči japonskému jenu euro klesá už piaty mesiac v rade a nemusí to byť koniec. Koncom týždňa sa opäť prejavili strach a neistota na strane investorov, ktorí hlavne kvôli dlhovej kríze v Európe a celkovému spomaleniu celosvetovej ekonomiky hľadali bezpečné prístavy, ktoré sú najmä japonský jen a americký dolár. Taktiež oslabil novozelándský dolár, ktorému ratingové agentúry znížili rating. Následne to malo vplyv aj na ostatné komoditné meny a to kanadský dolár a austrálsky dolár, ktorý klesá aj vďaka možnému zníženiu úrokovej sadzby Austrálskou centrálnou bankou už tento utorok.

Vplyv na pohyby mien budú mať tento týždeň najmä rozhodnutia centrálnych bánk Japonska, Austrálie, Veľkej Británie a EÚ, kde aj tu je predpoklad na zníženie sadzieb o 25 bázických bodov na 1.25%, čo by poslalo euro ešte nižšie. Práve kvôli klesajúcemu euru sa môže ECB rozhodnúť neznížiť ale ponechať úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 1.5%, preto bude určite zaujímavé sledovať aké rozhodnutie padne.

Dôležitý bude aj výsledok amerických NFP v piatok.

Najdôležitejšie správy 40. týždňa
  • 03.10.2011 USD - ISM Manufacturing o 16:00
  • 04.10.2011 AUD - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 05:30
  • 05.10.2011 GBP - HDP o 10:30
  • 05.10.2011 EUR - Maloobchodné tržby o 11:00
  • 06.10.2011 CHF - Inflácia o 09:15
  • 06.10.2011 GBP - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:00
  • 06.10.2011 EUR - Rozhodnutie o úrokových sadzbách o 13:45
  • 07.10.2011 JPY - Rozhodnutie o úrokových sadzbách
  • 07.10.2011 CAD - Zmena zamestnanosti o 13:00
  • 07.10.2011 USD - NFP o 14:30 najvýznamnejšia správa v mesiaci!!!
Analýzy konkrétnych fundamentálnych správ s odporučeniami ako ich obchodovať nájdete TU (Analýzy)

Taktiež vyskúšajte od 3. októbra nový analytický servis,  v ktorom nájdete okrem live signálov aj denné výhľady, obchodovanie fundamentov, live priebeh konferencie Fed-u, ECB........, breaking news, technické analýzy a veľa ďalších užitočných informácií pre Vaše úspešné obchodovanie. Viac informácií nájdete TU.


EUR/USD

Euro / dolár si v úvode minulého týždňa užil konsolidáciu ,ale nakoniec prehral vďaka nedoriešenej gréckej otázke a neistote investorov, ktorí opúšťali euro. Vrcholom pre smer eura bude posledné rozhodnutie pre Jean-Claude Tricheta, v ktorom by mohol znížiť sadzby. 

Slovenský minister financií sa tiež pripojil k hlasom volajúcim na prípravy na grécky bankrot. Pravdepodobne má dobrý dôvod. Žiadosť tzv. Troiky na redukciu štátnych zamestnancov a ich pracovných miest v Grécku narazila na ústavné komplikácie, kde ústava v Grécku hovorí o tom, že štátni zamestnanci majú pracovné miesto až do konca života. O zmene by sa muselo hlasovať, no vládna garnitúra v Grécku ma len 4 hlasy na viac a zmena by nemusel prejsť. Vedúci predstavitelia sa stretnú na konci týždňa na diskusiu o situácii v Grécku.

Trhy sa hybú rýchlejšie ako politici. Zamietnutie gréckeho bankrotu o ktorom sa šepká čím ďalej, tým viac a schválenie EFSF môže pomôcť spomaliť pád eura. Dúfajme, že plány a opatrenia na zabránenie bankrotu Grécka sú, inak to môže byť zlé pre celý svet. Ale aj v najlepšom prípade riadeného bankrotu Grécka by stále znamenalo slabú a bojujúcu Európu a márne snahy eura obnoviť dôveru investorov a finančných trhov. V momentálnej situácií, dolár má priestor pre rast a euro má priestor pre ďalšie oslabenie.

Technická analýza
Euro uzavrelo tesne pod low z úvodu týždňa 1.3362 /osemmesačné minimum/ na 1.3386
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.3430, nasledujúca je 1.35. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3550, 1.3630 a 1.37
Smerom dole je 1.3362 línia pôsobiaca ako support a nasleduje línia 1.3250 a po jej prerazení by pár mohol smerovať  k 1.3180. Ešte nižšie sú línie 1.3080 a 1.30
Skôr predpokladám oslabenie eura ak sa nenájde žiadna dohoda a zhoda ohľadom Grécka.


USD/CAD

Kanadský dolár ďalší týždeň oslabil na úkor svojho južného suseda. Ivey PMI a najmä údaje o zamestnanosti v Kanade a Spojených štátoch budú mať najväčší vplyv na pohyb tohto menového páru.

Minulý týždeň rast HDP v júli vzrástol v súlade s očakávaním o 0.3%. Vyhne sa kanadská ekonomika súčasnej globálnej krízy?

Napriek rastu v Kanade v júli a určitých známok zlepšenia v USA, smer kanadskej ekonomiky je smerom k poklesom. Taktiež pokles cien ropy v roku 2011 vplývajú na pokles kanadského dolára. Navyše americký dolár dosiahol ročné maximum voči kanadskému.

Technická analýza

Kanadský dolár posilnil a uzavrel tesne okolo línie 1.05.
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 1.0510 a 1.0677, ešte vyššie sú 1.0750 a 1.0850
Smerom dole 1.0373 je a línia supportu, nasledovaná 1.03, 1.02 a 1.0080
Skôr predpokladám opäť posilnenie amerického dolára.

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

20. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

Jozef Majský, muž, ktorý sa stal symbolom podvodov a finančných škandálov na Slovensku, zomrel vo veku 78 rokov. Mnohí si ho pamätajú ako človeka, ktorý tuneloval nebankovky a obral... celý článok

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

15. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

Jack Dorsey, spoluzakladateľ Twitteru a veľký priekopník kryptomien, tvrdí, že hodnota Bitcoinu prerazí strop v podobe milióna dolárov. Za jeho názorom je naozaj dobrý dôvod.

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Chystá sa diamantový obchod storočia. De Beers zmení po prvýkrát od roku 1926 majiteľa

Väčšinový vlastník bývalého diamantového monopolu sa chce sústrediť na ťažbu medi a železa. Slávna firma, ktorá má na konte pravidlo troch výplat za snubný prsteň, môže zmeniť majiteľa... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.