Chcete investovať do akcií? Buďte trpezliví a starostlivo vyberajte

Miroslav Ovčarik | rubrika: Článok | 16. 2. 2011
V období nízkych úrokových sadzieb v bankách sa investori častejšieobzerajú po potenciálne atraktívnejších investičných možnostiach.Oslnení výnosom popritom niekedy zabúdajú na ďalšie parametre každejtakejto „nadpriemernej“ investície – a to hlavne na riziko.
Chcete investovať do akcií? Buďte trpezliví a starostlivo vyberajte

Zdroj: Shutterstock

Vyššia výkonnosť (zisk) totiž býva prémiou práve za podstúpenie vyššieho rizika. Dá sa riziko pri investícii nejako ovplyvniť?

Základné odporúčania, na ktoré akciový investor natrafí všade, hovoria jasne: Dostatočne diverzifikujte svoje portfólio. Nekupujte, keď sú ceny na vrchole. Nepanikárte a nepredávajte, keď sú najnižšie. Investovanie do akcií/ akciových stratégií je beh na dlhé trate. Je pre investora „lepšie“ kúpiť si priamo akcie alebo akciové fondy? A kedy je vlastne ten správny čas na investovanie?

Prosil by som Coca-Colu...

Ak sa investor rozhodne kúpiť si priamo akciu nejakej firmy, je celkovo závislý od úspechov alebo neúspechov danej firmy. Mal by teda starostlivo vyberať a pozorne sledovať, ako firma funguje, ako sa predávajú jej produkty, či dlhodobo dosahuje zisk, aké dividendy vyplatí svojim majiteľom (držiteľom akcií) a tak ďalej. Riziko takejto závislosti na úspechu, resp. neúspechu jedinej spoločnosti sa dá znížiť tak, že si investor vytvorí a nakúpi vlastné portfólio firiem. Okrem finančnej a časovej náročnosti, ale problémom ostávajú vysoké transakčné náklady. Preto je pre väčšinu drobných investorov optimálnym riešením investícia napríklad do akciového podielového fondu, ktorý má v portfóliu rádovo niekoľko desiatok rôznych firiem a na vstup stačí pár stovák eur.

Vďaka širšej diverzifikácii fondového portfólia sa znižuje investičné riziko krachu všetkých firiem v rovnaký čas. Môže sa však stať, že sa naraz nebude dariť viacerým firmám v portfóliu, ako to bolo napríklad v čase hospodárskej krízy. To sa prejaví poklesom cien akcií daných firiem a následne aj poklesom hodnoty podielového listu daného podielového fondu.

Jednorazovo alebo pravidelne?

Jednou z osvedčených metód, ako je možné minimalizovať nevhodné načasovanie investície, je pravidelné investovanie menších čiastok.  Investujete nielen vtedy, keď trhy rastú, ale aj v období, keď klesajú.  Ak však berieme do úvahy jednorazové investovanie, dôležitú úlohu zohráva faktor času, trpezlivosti a investorského šťastia. Keď sa pozrieme do histórie, vidíme, že dlhodobý trend na akciových trhoch je rastový a dlhodobý priemerný výnos do akciovej investície je približne na úrovni 7-10% ročne. Úspešný rok sa však neopakuje pravidelne a zvyčajne príde po období, kedy mali akciové trhy/ investície ťažšie časy (viď graf). Navyše výnos veľmi kolíše, a to znamená opäť jediné - riziko...

pioneer_1_6.jpg

Zdroj dát: Morningstar / Pioneer Investments

Čo hovoria štatistiky

Skúsme sa pozrieť, aký najvyšší a aký najnižší výnos sa dal získať, ak by investor investoval do amerického akciového indexu S&P500 na rôzne obdobia. Podľa webovej stránky www.about.com by investori v čase od januára 1973 do apríla 2009 za všetky sledované 1-ročné obdobia dosiahli najhorší výsledok (worst return) -43% (obdobie končiace februárom 2009). Najlepším obdobím (best return) bol 1 rok končiaci v júni 1983 a investori by mohli za rok získať +61%.

Ak si však pozrieme všetky 20-ročné periódy počas sledovaného obdobia, tak najhoršia perióda (worst return) znamenala pre investora priemerný ročný výnos 7% p.a. (pre 20-ročné obdobie končiace februárom 2009) a najlepším obdobím (best return) bola 20-ročnica končiaca v marci 2000, kde investori „zarobili“ v priemere 18% ročne.

 

pioneer_1_7.jpg
Zdroj: www.about.com

Ako môžeme jasne vidieť, aj na 1-ročnom aj na 20-ročnom investičnom horizonte bolo najhoršie obdobie končiace vo februári 2009, ale dlhodobý investor napriek veľkým poklesom na konci ostatnej hospodárskej krízy mal kladný priemerný ročný výnos, kým investor na 1 rok bol vysoko stratový.

Tento príklad je typickou ukážkou, že ak to myslíme s investovaním vážne, teda skôr dlhodobo, tak máme veľkú šancu (ale nikdy nie záruku) dosiahnuť dobré výsledky aj v nepriaznivých dobách.

Nikto na svete však nevie povedať, kedy bude ten najzaujímavejší čas na nákup alebo predaj (akciových) investícií. To je riziko spojené s investovaním a zároveň to lákavé, čo priťahuje toľko miliónov ľudí na celom svete.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Miroslav Ovčarik

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok