Podcast: Emočná odolnosť investorov. Ako neprichádzať o peniaze kvôli pocitom?

Redakcia | rubrika: Článok | 17. 10. 2022
Investovanie je tak trochu ako poker. Je potrebné mať istú mieru šťastia, ale základom úspechu sú pravidlá. Ak pri pokri prejavíte emócie, tak je viac ako isté, že prehráte aj nohavice. No a niečo podobné platí aj na burze. Poker face sa vám preto zíde nielen v kasíne, ale aj v serióznom svete investícií.
Podcast: Emočná odolnosť investorov. Ako neprichádzať o peniaze kvôli pocitom?

Zdroj: Shutterstock

Emócie sú silnejšie ako racionálne argumenty

Človek je emocionálny tvor. S tým neurobíme nič, ale s čím môžeme pohnúť je to, ako budeme emócie spracovávať a pracovať s nimi. Každého zdvihne zo stoličky, ak sa tešíte z dobrej investíciea zrazu vám kamarát povie, že on spravil niekoľkonásobne vyšší výnos ako vy.  

Rovnako tak nami lomcujú emócie, ak nám všetci hovorili, že len investovanie ochráni peniaze pred infláciou a my sa zrazu pozeráme, že na investičnom účte nám z majetku odjedá nielen inflácia, ale aj červené čísla klesajúcich indexov. Ako sa teda rozhodovať v situácii, keď nám emócie radia: „Zachráň, čo môžeš?“

Pre úspešných investorov nie sú podstatné emócie, ale aktuálne ekonomické faktory ako inflácia či rozhodnutia centrálnych bánk ohľadom ďalšieho nastavenia menovej politiky. A napríklad mal by vedieť, že lokálny geopolitický konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou má mať na trhy len dočasný vplyv a po takomto type udalostí totižto dochádza z historickej perspektívy prevažne k jeho rastu.

Áno, presne takéto sú pravidlá investovania. No a kto použije namiesto nich pocity a emócie, tak obvykle len príde o peniaze.  

Geopolitický konflikt (lokálny charakter)

V deň vypuknutia

1 mesiac

1 rok

Kórejská vojna

-12,00%

+9,1%

+26,3%

Vojna v Afganistane

-0,7%

+5,9%

-16,8%

Vojna v Iraku

+2,3%

+5,5%

+22,0%

Ako sa racionálne rozhodovať?

Veľmi pekný príklad racionálneho investičného rozhodovania možno vidieť na súčasnej inflácii. Emócie nám radia, aby sme riskovali, aby sme kapitál presunuli z menej ziskových fondov do kryptomien, prípadne nakupovali kovy, pretože určite pôjdu hore.

To všetko sú emocionálne rozhodnutia. Pozrieme sa však na infláciu racionálne. Veľkú mieru zodpovednosti nesie vojna za našimi hranicami, ktorá vyhnala do neba ceny niektorých komodít, hlavne tých energetických.

Časť zodpovednosti nesú aj problémy v dodávateľských reťazcoch po ústupe pandémie Covid-19. Nesmieme taktiež zabúdať na veľké množstvo novo vytlačených peňazí po začiatku pandémie. Od roku 2020 sa vytlačilo až 20 % nových eur.

Tieto peniaze sa použili na zníženie dopadov pandémie, ale o dva roky sa nám to vracia ako bumerang. Kam až inflácia porastie nie je isté, každopádne medzimesačný vývoj naznačuje, že rast cien spomaľuje.

V každej hrozbe leží skrytá príležitosť a tá súčasná priamo bije do očí. Ešte koncom roka sa investori sťažovali, že sú ceny akcií na maximách a je len otázkou času, kedy dôjde k prepadu. Teraz je prepad tu a maximá sú minulosťou. Kedy inokedy teda začať nakupovať, než práve vo chvíli, ako je tá súčasná?!

Je však mizivá pravdepodonosť, že netrafíte presné dno. Pri investovaní preto treba počítať s tým, že akcie ešte stále môžu klesať. No vy už viete, že potrebujete  nespanikáriť. Pretože raz pôjdu hore a inflácia poklesne, keď pominú dôvody, ktoré ju spôsobujú. 

Nebojte sa výkyvov, sú dobré pre peniaze

Kolísavosť je prirodzenou súčasťou všetkých burzových investícií. Nie je potrebné sa kvôli nej príliš vzrušovať a poklesy treba prečkať s poker face. Nárasty aj poklesy patria k prirodzenému vývoju na trhoch a zvyčajne prichádzajú v určitých vlnách. 

Investori by preto s nimi mali počítať a zachovať si v takýchto situáciách chladnú hlavu. Navyše. Ak máte zakúpené podiely a ich hodnota klesá, nič sa nedeje. Stále máte rovnaký počet podielov. Stačí iba počkať, kým sa ich cena opäť zdvihne.

Problém však je, ak podiely predáte v tomto poklese, pretože sa bojíte, aby ich hodnota ešte viac neklesla. No ak podiely nepredáte, stratu nezrealizujete a počkáte si na lepšie obdobie. Ktoré zaručene príde.

Ako byť odolným investorom a nerobiť v investovaní zbytočné chyby? Ako sa vyhnúť tomu, aby na nás zaútočili emócie a my sme si zbytočne pokazili investičný horizont alebo stratégie? Ako sa správne zorientovať a ako s emóciami pracovať, aby sme kvôli unáhleným rozhodnutiam zbytočne nehazardovali? Presne o tom a o praktických radách je náš nový podcast. 

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok