PN zamestnanca v roku 2022: Ako je to s náhradou príjmu?

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 3. 2022 | 1 komentár
Práceneschopnosť je stav, ktorý je nepríjemný z viacerých dôvodov. Jednak sa často spája so zdravotnými problémami, komplikácie vie ale urobiť aj oslabenie finančného príjmu. Našťastie, práceneschopný (PN) zamestnanec má pri splnení určitých podmienok nárok na aspoň čiastočnú náhradu príjmu. Aké sú tieto podmienky, do akej výšky vám bude príjem nahrádzaný a od koho tieto peniaze dostanete?
PN zamestnanca v roku 2022: Ako je to s náhradou príjmu?

Zdroj: Shutterstock

Náhrada príjmu a nemocenská dávka

Zamestnanec, ktorý ostal PN, môže mať nárok na dva typy dávok. Ide o náhradu príjmu a nemocenskú dávku. Bežne sa medzi nimi nerozlišuje a ľudia ich jednoducho vnímajú ako náhradu platu počas PN. Zákon ich však definuje zvlášť a vzťahujú sa na ne odlišné podmienky.

Náhrada príjmu počas dočasnej PN

Táto dávka je spomínaná v zákone č. 462/2003 Z. z. o náhrade príjmu pri dočasnej PN zamestnanca. Zamestnancovi je vyplácaná zamestnávateľom v prípade, že spĺňa tieto podmienky:

  1. je uznaný za dočasne PN
  2. nevykonáva počas tohto obdobia žiadnu zárobkovú činnosť, z ktorej by dosahoval príjem (príjem z iného dôvodu než za vykonanú prácu je povolený)
  3. nepoberá v danom čase nemocenské, materské alebo rodičovský príspevok (výnimkou je, ak zamestnanec počas poberania rodičovského príspevku súčasne vykonáva činnosť zamestnanca).

Nemocenská dávka

Podmienky súvisiace s nárokom na nemocenskú dávku sú stanovené v zákone č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Vyplácané sú Sociálnou poisťovňou v prípade, že zamestnanec:

  1. je uznaný za dočasne PN
  2. nevykonáva počas tohto obdobia žiadnu zárobkovú činnosť, z ktorej by dosahoval príjem (príjem z iného dôvodu než za vykonanú prácu je povolený)
  3. má v deň vzniku PN aktívne nemocenské poistenie alebo je v ochrannej lehote po skončení nemocenského poistenia
  4. nepoberá v danom čase materské.

Dĺžka trvania dočasnej PN

To, či dostanete náhradu príjmu, alebo nemocenskú dávku, závisí od dĺžky trvania vašej PN. Na začiatku PN sa o zabezpečenie príjmu stará zamestnávateľ. Prvých 10 dní je teda pokrytých náhradou príjmu. Ak PN trvá dlhšie, od 11. dňa máte nárok na nemocenskú dávku, ktorú budete dostávať od Sociálnej poisťovne.

Výška náhrady príjmu

Suma, ktorú vám bude platiť zamestnávateľ počas prvých 10 dní od začiatku PN sa počíta ako percento z denného vymeriavacieho základu (DVZ) zamestnanca. Toto percento však nie je konštantné, po 3. dni PN sa mení. Výška náhrady príjmu je:

  • od 1. dňa do 3. dňa (vrátane) – 25 % z DVZ
  • od 4. dňa do 10. dňa (vrátane) – 55 % z DVZ.

Pri výpočte výšky náhrady príjmu treba myslieť aj na okolnosti vzniku príčiny PN. Ak sa zamestnanec stal dočasne PN následkom požitia alkoholu či zneužitia iných návykových látok, suma sa znižuje. V takom prípade má nárok iba na polovicu náhrady príjmu, ktorú by dostal za bežných okolností.

Výška nemocenskej dávky

V prípade, že PN trvá dlhšie ako 10 dní, finančnú dávku začne poskytovať Sociálna poisťovňa a nie zamestnávateľ. Jej výška zostáva rovnaká ako v druhej fáze náhrady príjmu počas dočasnej PN, teda 55 % z DVZ.

Výpočet DVZ

Keď poznáte pravidlá výpočtu náhrady príjmu a nemocenskej dávky, ostáva už len spôsob určovania výšky DVZ. Potom budete mať k dispozícii všetky údaje potrebné na presný výpočet sumy, ktorú počas PN dostanete.

DVZ sa vypočíta podľa nasledujúceho vzorca:

(Súčet vymeriavacích základov na platenie poistného na nemocenské poistenie dosiahnutých v rozhodujúcom období) / (Počet dní rozhodujúceho obdobia)

Teraz si poďme prejsť možnosti, ako určiť rozhodujúce obdobie. Prvé dve sa týkajú situácie, v ktorej nemocenské poistenie (uzatvárané pri vzniku pracovného pomeru) trvalo minimálne 90 dní pred vznikom dočasnej PN:

  • Zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite počas celého predchádzajúceho kalendárneho roka – rozhodujúce obdobie je predchádzajúci kalendárny rok.
  • Zamestnanec začal pracovať u zamestnávateľa v predchádzajúcom alebo aktuálnom kalendárnom roku – rozhodujúce obdobie je ohraničené začiatkom pracovného pomeru a koncom kalendárneho mesiaca, ktorý predchádzal vzniku dočasnej PN.

Môže sa stať, že zamestnanec sa stane dočasne PN predtým, než uplynie 90-dňová lehota od začiatku pracovného pomeru. V takom prípade sa za rozhodujúce obdobie považuje čas od vzniku nemocenského poistenia po deň predchádzajúci dňu, kedy sa zamestnanec stal PN.

Posledný a zároveň najmenej pravdepodobný prípad nastáva, ak zamestnanec nemá vymeriavací základ v žiadnom z uvedených období. Príkladom je matka, ktorej skončí materská dovolenka a práve je v stave dočasnej PN. V tejto situácii sa DVZ počíta podľa vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo nemocenské poistenie v danom kalendárnom mesiaci. Tento kalendárny mesiac je zároveň aj rozhodujúcim obdobím.

Maximálna výška náhrady príjmu

Keďže DVZ má zákonom stanovenú hornú hranicu, aj výška náhrady príjmu počas PN má svoje maximum. Limit DVZ je nastavený na 74,4987 €. Percentá z tejto sumy relevantné pre výpočet výšky náhrady príjmu sú:

  • 2 5% z 74,4987 € = 18,6246 €
  • 55 % z 74,4987 € = 40,9742 €.

Zhrnutie

Po prečítaní tohto článku máte všetky informácie, ktoré potrebujete k výpočtu výšky náhrady príjmu pri dočasnej PN. Stačí si teda skontrolovať, či spĺňate podmienky na uznanie nároku a zobrať do ruky kalkulačku s údajmi o vašom vymeriavacom základe a trvaní PN. Potom už výška náhrady príjmu nebude prekvapením a vy budete presne vedieť, aká suma vám bude poskytnutá.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+44
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

„Zabudnutý benefit“ čaká zmena: Až 275 eur na dovolenku pre tisíce Slovákov

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Zabudnutý benefit“ čaká zmena: Až 275 eur na dovolenku pre tisíce Slovákov

Rekreačné poukazy, ktoré si uplatňujú zamestnanci, majú byť dostupnejšie pre širšie skupiny ľudí. Parlament má na stole zákon, ktorý by upravil použitie takzvaných rekreačných poukazov.... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok